În căutarea legumelor și fructelor sănătoase mulți oameni merg la sursă și culeg singuri ce vor să mănânce. Producători locali din județul Iași își deschid porțile pentru clienți. Avantajele sunt de ambele părți: producătorii mai scapă de livrări la domiciliu sau chiar reduc risipa, iar clienții se bucură de natură, aer curat și trăiesc o experiență cu totul diferită.
Pentru că îi place să mănânce proaspăt și cât mai gustos, Ciprian încearca să cumpere legume și fructe de la producători locali. De doi ani este client fidel al unui fermier din Iași, care vara își deschide poarta pentru clienți să culeagă singuri ce vor și cât vor.
”Nemaipomenit. Îmi place mult să stau în natură. Cât am ocazia vreau sa stau afară, e foarte frumos. Cu atât mai mult dacă stăm în mijlocul plantelor, cele care ne hrănesc. Avem posibilitatea de a cumpăra altceva decât ceea ce găsim în piețe. O alternativă la ceea ce consumăm. O să mâncăm mai cu altă poftă cele ce culegem acum. E o experiență nouă și mulțumim. Mulțumim lor că există”, spune un client.
Culesul fructelor și al legumelor, o activitate de weekend tot mai căutată
Ferma este la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Iași. Roșiile s-au copt, castraveții sunt numai buni de cules, iar ceapa verde și cartofii noi completează meniul de vară.
”Este o experiență extraordinară, mai ales pentru copii care, poate, nu au văzut decât în supermarket roșiile și nu știu cum se cresc, se cultivă, iar noi suntem aici pentru gustul lor autentic”, a precizat Ema, o clientă.
Clement Marcu, producător local: ”Am avut clienți care ne întrebau cum sunt crescute, dacă am stropit, dacă erbicidăm, dacă prășim. Așa a apărut ideea de a primi clienții în fermă. Idee care, pe parcurs, am văzut că a prins destul de mult. Livrările la domiciliu îmi ocupă mult timp și atunci aș încerca să aduc clienții sa vină ei la fermă să nu mai ajung eu cu livrări în oraș.”
Pentru zmeură, unii clienți vin și de la 50 de kilometri
Sezonul abia a început. Din iulie clienții vor putea culege și alte legume și fructe precum ardei, vinete, gogoșari sau pepeni. Pentru zmeură, unii străbat și 50 de kilometri.
”Am înțeles că există o plantație frumoasă și cu rezultate deosebite la Suculeț. Și ne-am deplasat și noi de la Iași să gustăm, să cumpărăm. Ai altă senzație, e mai plăcută, fructele sunt mai gustoase”, spune un client.
Ionuț a fost plecat în Germania câțiva ani să muncească. Când s-a întors a vrut să înceapă o afacere împreună cu soția. S-a gândit să folosească terenul bunicii pentru a planta zmeură.
Ionuț Pomîrleanu, producător local: ”Dacă s-ar recolta toata ar fi foarte profitabilă, dar fiind multă, produce foarte mult, nu putem să recoltăm. Văzând că e foarte multă risipă, ne-am gândit cum am putea să nu mai avem atât de multe pierderi. Sunt mai încântați oamenii când vin ei și o culeg. Se mănâncă, nu e cu limită. Dar nu e prețul pe cât e plăcerea oamenilor și mai ies din rutina zilnică, vin.”
Pentru cei care culeg din câmp, prețul pentru un kilogram e 13 lei, cei care primesc zmeura acasă dau 25 de lei pe kilogram. Zmeura ajunge în județele Iași, Vaslui și Neamț.