Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uleiul de măsline s-ar putea scumpi. C.E. pregătește un nou regulament pentru piața europeană, care s-ar publica în toamnă

Uleiul de măsline s-ar putea scumpi considerabil din toamnă, ca urmare a unor reglementări noi în domeniu. Comisia europeană va fixa o limită pentru prezența hidrocarburilor aromatice, lucru care va duce la ieșirea de pe piață a unor mari cantități de ulei, anunță producătorii din Grecia. Noile măsuri ar fi publicate în septembrie. 

În anumite zone din Grecia, și mai ales în sudul Peloponezului, culesul măslinelor se practică prin metode învechite, spun specialiștii. Crengile pline cu fructe sunt tăiate, iar apoi introduse în mașinăria care separă măslinele. Procesul se face cu ajutorul unui vehicul care funcționează pe baza de combustibil. De aici și poluarea, care afectează produsul final, uleiul de măsline.

Cătălin Adam Marian, producător, președinte Asociația Degustătorilor de ulei de măsline: ”Mașinile respective folosesc niște motoare termice, motoarele termice generează bineînțeles funingine. Această funingine se depune pe măslinele care sunt în măslini încă neculese, dar și cade peste cele care au fost culese și rezultă această contaminare care după aceea prin zdrobirea măslinelor și extracția uleiului de măsline se transfera în uleiul de măsline.“  

Situația îngrijorează Comisia Europeană care pregătește măsuri pentru protejarea consumatorilor. Noul regulament va stabili limite pentru prezența hidrocarburiulor aromatice în uleiul de măsline, anunță asociația fabricilor grecești de ulei de măsline. Cantități semnificative de ulei ar putea fi retrase din cauza noilor reglementări. Cei din domeniu spun că măsura ar putea schimba prețul pentru orice produs care implică ulei de măsline . 

Marian Timofti, președinte, Federația Națională a degustătorilor autorizați: ”Și la restaurante și acasă dacă o să dorim ceva cu ulei de măsline prețurile vor fi mai mult decât duble. Dar deja s-au scumpit foarte mult din cauza schimbării temperaturii globale.”

Pentru elaborarea regulamentului, a fost înființat un grup de lucru format din reprezentanți din Spania, Italia, Grecia, Portugalia și România. Acesta  intra în vigoare din septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE