ALIMENTE
Cozonacul, desertul perfect de sărbători. Tot mai mulți români aleg să cumpere cozonaci, decât să îi facă
Umpluți cu mac, nucă sau ciocolată, însiropați sau clasici, cozonacii nu vor lipsi de pe mesele românilor. Cum au rămas doar câteva zile până la Crăciun, în patiserii și în cofetării se lucrează cu spor, iar în laboratoare de dulciuri, cuptoarele nu se mai răcesc.
Delicatese de Crăciun, din Viena. Ce este tafelspitz, mâncarea regelui
Viena este unul dintre cele mai vizitate orașe europene în perioada Crăciunului. O echipă Euronews România a vrut să afle mai multe și despre bucătăria tradițională vieneză. Iar printre cele mai alese bucate este, desigur, celebrul... rasol de vită.
Experiment Euronews. Cu cât s-a scumpit coșul de cumpărături al lui Marcel Ciolacu
Au trecut două luni de la momentul la care premierul Marcel Ciolacu publica celebrul bon fiscal prin care le arăta românilor ce a cumpărat cu aproape 100 de lei. Astăzi, aceleași produse, la același supermarket, costă mai mult.
Telemeaua de Ibănești este maturată în apă de izvor, fără sare adăugată
Telemeaua de Ibănești este produsă din laptele vacilor crescute pe Valea Gurghiului în județul Mureș, fără pic de sare adăugată, probabil unul dintre cele mai cunoscute produse lactate din țară. Urmăriți modul în care este realizată într-un nou episod din campania Euronews: Gustă România!
Soluții pentru combaterea risipei alimentare. Cum pot fi transformate resturile de fructe sau legume în ingrediente
Brânza cu spirulină, brânza maturată în tescovină de struguri sau iaurtul cu coajă de morcov negru sunt câteva dintre produsele inovative la care au lucrat studenții de la Universitatea Științele Vieții din Iași.
Parlamentul European reglementează etichetarea mierii. 46% din mierea provenită din afara Uniunii Europene este contrafăcută
Parlamentul European ia măsuri pentru a împiedica vânzarea de miere falsificată. A adoptat regulamente clare pentru etichetarea mierii de albine și a altor produse alimentare.
De ce se cheamă salamul de Sibiu..."de Sibiu". Istoria de peste un secol a celui mai cunoscut produs tradițional românesc atestat
Salamul de Sibiu a fost cel de-al doilea produs românesc recunoscut la nivel european, după magiunul de Topoloveni. A obținut eticheta cu Indicație Geografică Protejată în februarie 2016. Istoria sa se scrie, însă, în țara noastră, de mai bine de un veac.
Cât vor plăti românii pentru masa de Crăciun în 2023. Topul țărilor cu cele mai mari scumpiri ale alimentelor înaintea sărbătorilor de iarnă
Românii vor plăti cel mai puţin pentru mâncarea tradiţională de Crăciun, echivalentul a mai puţin de 18 euro, în timp ce francezii sunt în top cu o notă de plată de 81,79 de euro.
Plasticul din noi, un risc pentru sănătate. În fiecare săptămână mâncăm cinci grame de plastic, echivalentul greutății unui card bancar
Un card bancar. Aceasta este cantitatea de plastic pe care o înghițim fiecare dintre noi într-o săptămână. Fie prin mâncare, apă sau chiar și aer. Bineînțeles, nu îl vedem. El este microplastic și se află peste tot în jurul nostru, până și în legumele pe care le mâncăm.
Agricultorii se plâng de lipsa spațiilor de desfacere. Producătorii agricoli spun că nu își pot vinde marfa în magazine și piețe
Marfa românească ajunge rar pe rafturile magazinelor din cauza lipsei de spații de desfacere. O spun producătorii agricoli prezenți la un târg de produse tradiționale din sectorul 4 al Capitalei.
Pita de Pecica, bună ca sufletul omului. Rețeta tradițională, respectată și astăzi
”Oameni ca pâinea caldă”. Am mers prin țară să-i căutăm. Și i-am găsit, dar am dat și de pâinea caldă ca sufletele lor. În Pecica, în vestul țării, se face pita după cum era pe vremuri. În cuptoare tradiționale, după o rețetă transmisă din generație în generație.
La Botoșani se face cașcavalul care a fost acreditat la nivelul Uniunii Europene. Cașul se topește într-un coș de nuiele
Deși pare un proces complicat, cașcavalul de Săveni are doar trei ingrediente: lapte, cheag și sare. Iar ce face să fie un produs deosebit e faptul că laptele nu e pasteurizat.
Ce este peștele pangasius, consumat de pacienții decedați la spitalul din Murgeni? Cercetătorii l-au considerat toxic
Această specie de pește este un aliment destul de controversat pentru că mulți cercetători îl consideră la limita toxicității pentru a fi consumat de oameni, având în componență metale grele.
Risipa alimentară sau cum aruncăm banii la gunoi. Un cetățean UE aruncă anual 127 de kilograme de mâncare
Într-o perioadă în care coșul zilnic devine mai scump de la o lună la alta, pare greu de crezut că anual, un om aruncă 127 de kilograme de mâncare. Statisticile sunt, totuși, din ce în ce mai îngrijorătoare.
Efectele periculoase ale energizantelor. O singură doză de băutură conține echivalentul a patru cești de cafea
În ciuda avertismentelor venite din partea medicilor, consumul de băuturi energizante și sportive crește de la an la an, atrage atenția Autoritatea Europenă pentru Siguranța Alimentară.
Plăcinta Dobrogeană, rețetă cu tradiție. De ce a contestat Bulgaria autenticitatea produsului românesc
La sfârșitul lunii martie, în acest an, plăcinta dobrogeană intra oficial pe lista produselor cu Indicație Geografică Protejată la nivel european. A fost un drum lung, de câțiva ani chiar, până la acel moment.
De ce este magiunul de Topoloveni protejat de UE. România are 13 produse înregistrate, Italia 890
În 7 aprilie 2011, magiunul de prune de Topoloveni devenea primul produs românesc recunoscut la nivel european cu Indicație Geografică Protejată. Această titulatură garantează calitatea și, în același timp, trasabilitatea unui produs.
Preţurile alimentelor în UE au continuat să crească în 2023. Ce produse au înregistrat cele mai mari scumpiri
După creşterile substanţiale înregistrate în 2022, preţurile alimentelor în Uniunea Europeană au continuat să crească şi în 2023, chiar dacă la unele produse creşterile au fost mai lente decât în 2022.
Sucul de portocale, la maximul istoric. Prețul pe Bursa din New York s-a dublat din ianuarie
Sucul de portocale devine din ce în ce mai scump din cauza recoltei slabe de citrice în Statele Unite ale Americii. La bursa din New York a fost înregistrat cel mai mare preț de când se fac astfel de tranzacții, adică din 1966.
STUDIU. 75% dintre oameni nu cred că mănâncă aportul zilnic recomandat de fructe și legume proaspete. Sfaturile specialiștilor
Potrivit studiului, unul dintre principalele motive pentru care oamenii nu-și ating ținta este faptul că sunt confuzi cu privire la cantitatea pe care ar trebui să o includă în alimentația zilnică și la ceea ce reprezintă o "porție" de fructe și legume.
Vânzarea energizantelor ar putea fi interzisă copiilor. Ce amenzi riscă magazinele care nu vor respecta legea
Minorii nu vor mai putea să cumpere băuturi energizante și sucuri care conțin cel puțin două ingrediente cu efect de stimulare a sistemului nervos central. Asta dacă un proiect adoptat de Senat va trece și de votul deputaților.
Marcel Ciolacu a mers din nou la cumpărături. Ce a achiziționat cu 100 de lei
Românii se confruntă cu creșterea de prețuri și cu scăderea puterii de cumpărare, chiar dacă rata inflației a scăzut la 8,8% în luna septembrie. Analiștii economici spun că scăderea inflației e un semnal pozitiv, dar asta nu garantează că vom rămâne cu mai mulți bani în buzunar.