Articole scrise de Maia Bondici
Mobilă IKEA din pădurile seculare ale României. Raport Greenpeace: 30 de produse fabricate cu lemn din țara noastră, găsite în Europa
În raport au fost identificate mai multe companii care produc mobilă pentru IKEA din pădurile seculare ale țării noastre. Euronews România a contactat firmele respective, dar până în momentul publicării acestui material, doar două au răspuns.
Soluția pentru un aer mai curat: Spațiile verzi între blocuri. Care sunt beneficiile Micropădurilor urbane
Bucureștiul este în topul celor mai poluate capitale europene. O soluție pentru un aer mai curat ar fi spațiul verde. Dar și la asta suntem codași - doar 8 mp pentru fiecare bucureștean, pe când UE ne impune să avem de cel puțin trei ori mai mult.
Comunitățile de energie, la început de drum în România. Cum arată modelul spaniol care ar putea fi implementat și în țara noastră?
Comunități de energie. Un concept abstract încă pentru România, dar nu și pentru Spania. Mii de oameni își creează propria energie în comunități restrânse cu ajutorul soarelui sau a vântului.
Comunitățile de energie, soluția pentru un viitor verde. Până în 2050, peste 50% din energia produsă în UE ar putea să provină din comunități
Comunitățile de energie încep să devină din ce în ce mai populare în Uniunea Europeană. Aproape un milion de europeni fac parte din peste 9.000 de comunități energetice.
Stereotipurile de gen, dăunătoare pentru toți. Șase români din zece cred că femeia trebuie să se ocupe de treburile casnice și de copii
Secole la rând, rolurile în casă și-n familie au fost bine delimitate. Femeile aveau grijă de casă și de copii. Bărbații câștigau bani și susțineau familia financiar. Acum, nu mai e cazul. Femeile lucrează în domenii la fel de stresante, dar stereotipurile de gen creează aceleași așteptări.
Egali, dar până la un punct. România este printre țările europene cu cele mai puține femei pe piața muncii
România este printre țările europene cu cele mai puține femei pe piața muncii. Motivele sunt numeroase, iar experții trag un semnal de alarmă când vine vorba de femeile care, în cele mai multe cazuri, sunt nevoite să rămână acasă pentru a avea grijă de copii.
Gelozia, controlul și manipularea înseamnă abuz emoțional, spun experții. Victimă: Eram înjurată de partener pentru că nu sunt capabilă să gătesc
Gelozie, control sau manipulare. Lucruri pe care le simțim tacit, dar de multe ori alegem să le ignorăm. Abuzul emoțional, deși este de multe ori invizibil, poate să lase urme pe termen lung, spun psihologii.
GUEST POST. Jurnalista Maia Bondici, despre piesa ”Macarena”: Când ne întreabă cineva „ce drepturi au bărbații și nu au femeile?”, le spunem că nu e vorba doar despre drepturi
Jurnalista Euronews România, Maia Bondici, a evidențiat că una din trei ”femei pe care le cunoaștem este abuzată fizic sau sexual de un bărbat”, iar ”aproximativ 25% dintre bărbații din România consideră că e okay să le interzică iubitelor să aibă un grup de prietene”.
Aplicația care folosește AI pentru a urmări hoții de lemne. Toți operatorii și transportatorii din domeniu trebuie să se înscrie în Sumal
Hoții de lemne nu vor mai putea să fure prin vechile metode, a anunțat ministrul mediului. Noul sistem de trasabilitate a lemnului, Sumal 3.0, vine cu măsuri noi. Imaginile și avizele încărcate în platformă vor fi monitorizate cu ajutorul inteligenței artificiale, iar GPS-ul va fi obligatoriu.
Meseria de creator de conținut a fost introdusă în nomenclatorul din România. Influencerii spun că decizia nu le aduce avantaje
Meseria de creator de conținut a fost introdusă în nomenclator, la sfârșitul anului trecut, însă influencerii nu s-au înghesuit să se înregistreze. Doar 72 de persoane sunt trecute oficial cu această meserie.
Din iulie 2024 toate capacele vor fi atașate de PET. Directiva Europeană presupune sporirea reciclării până în 2025
Din luna iulie a acestui an, toate sticlele din plastic vor avea capacul atașat. Directiva Europeană privind plasticele de unică folosință propune această măsură pentru că majoritatea PET-urilor care ajung în natură sunt fără dopuri.
Nu toate magazinele respectă SGR. Doar 25% dintre retaileri s-au înscris în sistemul garanție - returnare
La două luni de la implementarea sistemului garanție returnare, doar 25% dintre comercianți s-au înscris. Mulți se plâng că nu cunosc regulile și că nu i-a informat nimeni cum să se înscrie în sistem, cum să încaseze garanția și cum să primească produsele pentru reciclare.
Săptămâna Verde: Un elev ar trebui să învețe despre sustenabilitate cu 17 lei pe an
100 de milioane de lei au fost alocați pentru săptămâna verde, pentru următorii doi ani, de cinci ori mai puțin decât anunțase inițial. Ministrul Mediului susține, însă, că bugetul nu a scăzut, ci a fost o eroare de valută atunci când a prezentat programul.
Gunoaiele abandonate, plătite cu sănătatea. Ce se întâmplă cu molozul rămas în urma construcțiilor
În România se construiește pe bandă rulantă, iar ce rămâne în urmă nu sunt doar clădirile înalte, ci și molozul. Aproape 40% din totalul de gunoaie pe care europenii le generează anual provin din construcții.
De la sertarul cu telefoane vechi, la reciclare. În ultimii 10 ani, producția de electronice aproape s-a dublat în UE
Mașini de spălat, frigidere, aparate de cafea sau telefoane. Pe toate le înlocuim în medie o dată la patru ani, conform datelor Parlamentului European. Și asta nu doar pentru că apar modele noi în fiecare an, ci și pentru că multe dintre ele se strică mai repede decât ne-am aștepta.
Cum se reciclează în Germania. Modelul care ar putea fi adoptat și în România
De multe ori privim spre alte țări pentru a ne imagina cum ar putea să fie și la noi. Fie că vorbim de infrastructură, economie sau chiar și reciclare. Astăzi privim spre Germania, o țară care se află pe primul loc în clasamentele Europene când vine vorba de cât și cum reciclează.
Tot ce trebuie să știi despre sistemul garanție-returnare
De astăzi începe să funcționze sistemul garanție returnare pentru ambalajele de sticlă, din plastic sau aluminiu pe care le cumpărăm din magazine. Vom plăti cu 50 de bani în plus pe care îi putem recupera atunci când returnăm recipientele la orice magazin.
Cum ar arăta un stil de viață mai prietenos cu mediul: fără risipă alimentară, stil de viață zero waste, colectare selectivă
Majoritatea românilor nu duc o viață prietenoasă cu mediul. Anual, fiecare dintre noi aruncăm 75 de kilograme de mâncare și 11 kilograme de haine pe care nu le-am purtat nici măcar de zece ori conform Eurostat.
Viață nouă pentru plastic: de la deșeu, la haine. Tone de plastic poluează după ce ajung în ape sau la gropile de gunoi
Mulți dintre noi aruncă plasticul și hainele la gunoi fără să se gândească prea mult la consecințe. În fiecare an, milioane de tone de astfel de deșeuri ajung în ape sau gropi de gunoi, unde poluează mai departe.