Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aspretele, o nouă șansă la viață în România. Specia, veche de 65 de milioane de ani, a fost contemporană cu dinozaurii

Aspretele, peștele de pe vremea dinozaurilor, care mai trăiește doar în România, va avea o nouă șansă la viață. Pe Valea Vâlsanului din Munții Făgăraș, va fi construit un sanctuar unde specia să se și înmulțească.

Aspretele este cel mai rar pește din Europa și poate chiar din lume. Ultimele exemplare de asprete din lume se află chiar în România, pe râul Vâlsan. 

Peștele rar măsoară 10-12 cm și a fost botezat astfel din cauza solzilor săi aspri. Se crede că specia a apărut acum 65 de milioane de ani, pe vremea dinozaurilor, tocmai de aceea este considerată o fosilă vie. La sfârșitul anilor '50, aspretele a fost descoperit în trei râuri din România. Din două a dispărut deja. Potrivit datelor oficiale, în 2019 se știa că mai sunt doar 10 exemplare. Dar în ultimii ani, au fost descoperite mult mai multe.

Istvan Falka, ihtiolog: ”Am capturat anul trecut, asta nu înseamnă că am capturat tot. Deci populația este mult mai mare.” 

Andrei Togor, ihtiolog: ”Peștele acesta este cu adevărat un supraviețuitor.” 

Bază de cercetare și reproducere în captivitate, pe Valea Vâlsanului

În cursa contracronometru pentru salvarea aspretelui, pe Valea Vâlsanului va fi contruită o bază de cercetare și de reproducere în captivitate, dar și un muzeu care va fi deschis publicului. Cu toate acestea, barajul din amonte, pragurile de beton, tăierea copacilor și poluarea îi pun în continuare viața în pericol.

Alex Găvan, fondator ”Aspretele Trăiește”: ”Râul acesta suferă de foarte multă poluare de la stații de epurare care nu funcționează bine, de la oamenii care aruncă gunoaie.” 

Mircea Fechet, Ministrul Mediului: ”Nu îmi imaginez cum am putea să spunem lumii că am avut o așa bogăție cum este aspretele și pentru că nu am fost atenți cu poluarea acestor râuri am pierdut această bogăție pe care, din fericire și printr-un noroc, încă o avem.” 

Sanctuarul Aspretelui înseamnă mai mult decât continuarea speciei. Prin Legea Restaurării Naturii, adoptată de Parlamentul European, toate statele membre trebuie să protejeze cel puțin 10% din ape și zone terestre până în 2030.

Iain Trewby, manager Fauna&Flora: ”Un proiect ca acesta este un studiu de caz foarte bun. Vedem cum putem folosi o singură specie, precum aspretele, specia de pește din Europa cu cel mai mare risc de dispariție, ca să creăm un efect pozitiv pentru natură, dar și oameni.” 

 Sanctuarul aspretelui va fi finalizat până în 2031.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE