Cea mai mare atracție turistică în zona Vidraru și Transfăgărășan sunt urșii. Turiștii se opresc să își facă selfie-uri și să le dea de mâncare, chiar dacă în urmă cu doar câteva luni, o turistă britanică a fost atacată de urs în acea zonă și a ajuns la spital. Hrănirea urșilor este ilegală, iar sancțiunile pot să ajungă la 5.000 de lei, dar nici asta nu îi oprește pe unii turiști. Între timp, urșii sunt domesticiți și depind de oameni. Majoritate vor sfârși fie într-un sanctuar, fie împușcați.
Patron restaurant: ”Doamnă, nu s-a întâmplat. Nu vin. Nu îți vine ursul în mulțime de oameni. Nu știu, dacă sunt doi inși la masă, să vină peste tine. Nu există așa ceva.”
Când au văzut că nu primesc nimic, s-au dus la sacii de gunoi. Urșii de aici sunt atât de obișnuiți să primească mâncare, încât s-au domesticit. Urși cerșetori sau urși gunoieri sunt numiți. Odată învățați că primesc mâncare, nu mai au nicio șansă la viață. Majoritatea vor ajunge fie în sanctuare, fie mai degrabă împușcați, spun experții.
Ciprian Gălușcă, expert de mediu Greenpeace: ”În jumătate de oră tocmai ce am văzut trei femele cu câte trei pui nou-născuți fiecare. Deci, demografic, e o creștere uriașă de urși habituați, care, din păcate, nu mai au șanse să se întoarcă în natură. Vedem cum intențiile bune, să spunem așa, ale oamenilor până la urmă se transformă în niște probleme uriașe, în sensul că oamenii hrănesc animalele pe marginea drumului, se opresc să-și facă acele poze, selfie ș.a.m.d. și lasă ceva de mâncare.”
Peste 400 de apeluri la 112 care semnalau prezența urșilor, în 2023
Nu este doar ilegal, dar și periculos. Anul trecut au fost peste 400 de apeluri la 112 în care oamenii semnalau prezența urșilor. Anul acesta au fost aproximativ 120, dar jandarmii spun că sezonul turistic abia începe.
Cerasela Prodănel, purtătoare de cuvânt Jandarmeria Argeș: ”Noi pe Transfăgărășan, da, practic asta facem, îl alungăm cu semnale acustice, luminoase. Urșii pleacă, după care, în 10 minute revin de unde au plecat, pentru că, așa cum am spus, au învățat cu inclusiv cu noi, s-au învățat cu mașinile de jandarmerie. Am avut evenimente, poate știți de turista aceea străină care a scos mâna pe geam să facă o fotografie și a fost mușcată de urs, a ajuns la spital.”
Localnicii spun că au fost incidente în care urșii au intrat în gospodării și le-au omorât animalele.
”Vin în fiecare seară. Suntem înconjurați de gard electric da aici nu putem pune. Aveam câini, i-a schilodit. Nu se ia nicio măsură”, spune un localnic.
Ce soluții impune Ministerul Mediului
Turiștii de multe ori nici nu-și dau seama că se află în preajma urșilor, deși aceștia se află la tot pasul pe marginea drumului.
Ministrul Mediului spune că urșii trebuie relocați, alungați, sau dacă pun viața oamenilor în pericol, împușcați.
Mircea Fechet, Ministrul Mediului: ”Cea mai potrivită măsură pe care ar trebui să o luăm în acest moment în legătură cu urșii respectivi este transferul acestora la un sanctuar, la un adăpost de urși, fie la cel privat, care există deja, fie la cel pe care îl construim cu fonduri europene în județul Brașov și care va fi gata anul acesta. Rămâne responsabilitatea primarului pe raza cărui uat se întâmplă evenimente și în continuare. Cred că dacă acele comisii locale nu vor acționa, vom fi obligați să derogăm de la lege și să acționăm în numele lor.”
Cristina Lapis, fondatoarea sanctuarului de urși de la Zărnești spune că este loc și că îi primește la sanctuar pe urșii din zona Vidraru, dar că asta nu e o soluție.
Cristina Lapis, fondatoarea Sanctuarului Zărnești: ”Problema e că dacă îi luăm pe ăia de acolo, vin alții. Aici e problema, iar uat-ul n-are cum să rezolve problema, pentru că noi primim foarte des cereri de la diverse site-uri. Ajutați-ne, nu vrem să-i omorăm, vrem să-i luăm, dar vin alții în schimb. Atâta timp cât nu se face nimic pe lângă? Da, dacă acolo, la Vidraru, s-ar face zone speciale îngrădite, s-ar face educație, ar fi amendați cei care vin să atragă urșii. Dacă toate astea ar fi în comun, putem lua urșii, că știm că acolo nu vor mai veni.”
Euronews România l-a și pe prefectul din Argeș care spune că a avut mai multe întâlniri cu primarii în încercarea de a rezolva problema urșilor din zonă.
Dragoș Predescu, Prefect Argeș: ”Da, suntem deschiși la orice sistem de colaborare, cu orice fel de instituție, ONG pentru a rezolva această problemă.”
Un lucru este însă cert. Ursul rămâne atracția principală a unui drum către barajul Vidraru. Dar și cel mai mare pericol...