Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Betoane avem, dar nu și spații verzi. În zonele cu copaci, temperatura poate fi și cu 20 de grade mai mică decât la soare

Spațiile verzi pot reduce temperaturile chiar și cu 20 de grade Celsius. Problema cea mai mare este, însă, că românii au foarte puține zone cu verdeață, în comparație cu alte țări europene. De exemplu, Bucureștiul are doar șapte metri pătrați pe cap de locuitor, în timp ce media Uniunii Europene este de trei ori mai mare. O echipă Euronews a făcut un experiment cu o cameră cu termoviziune pentru a vedea cum se resimte, de fapt, o temperatură de peste 30 de grade Celsius.

Bucureștiul, sufocat de betoane încinse. În zonele cu spații verzi, temperatura poate fi și cu 20 de grade Celsius mai mică decât la soare

Maia Bondici, jurnalistă Euronews: „Suntem în inima Bucureștiului, în Piața Unirii. Deja se resimte căldura emanată de asfalt. Noi avem camera de termoviziune și vrem să vedem cam câte grade sunt în mijlocul zilei: iată, vedem 47-49, chiar 50 de grade Celsius”.

Asta într-o zi în care în Capitală sunt anunțate doar 30 de grade.

Radu Melu, expert în păduri World Wildlife Fund: „Temperaturile oficiale, care sunt date de stațiile meteorologice, sunt temperaturi luate la doi metri înălțime de la sol, în niște cutii de lemn vopsite în alb, care sunt de fapt la umbră. Vorbim de temperaturile la umbră. Temperaturile la soare în zona cu asfalt se pot duce la 70-80 de grade, deci starea de disconfort este infinit mai mare decât cifra care este anunțată în programul meteo”.

Spațiile verzi pot reduce considerabil temperatura, în special în zonele urbane, unde ne sufocăm între betoane și asfalturi care se încing.

Maia Bondici, jurnalistă Euronews: „Am venit la doar câțiva metri mai jos, pe o alee umbrită de copaci. Haideți să vedem câte grade sunt aici: avem cu aproximativ 15, chiar 20 de grade în minus față de locul precedent”.

Experții spun să evităm ieșirile în miezul zilei, dar dacă trebuie să o facem, să purtăm haine vaporoase, o pălărie, protecție solară și să ne hidratăm cât mai mult.

Port această eșarfă minunată, dar mi-am uitat ochelarii acasă, și beau apă.

Reporter: Protecție solară? Pălărie?

Da, da, da că sunt cu probleme. Da, trebuie neapărat.

O pălărie, ochelarii, da, să nu-mi afecteze ochii, și îmbrăcăminte cât mai deschisă.

Uitați, pălărie. Apă. Ies la ore din astea mai acceptabile.

Italia, Spania sau Portugalia se află în topul țărilor europene când vine vorba de spații verzi în zone urbane. România este codașă, cu doar aproximativ șapte metri pătrați pe cap de locuitor, pe când media Uniunii Europene este de trei ori mai mare.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE