Articole scrise de Maia Bondici
Reacția Romsilva, după ce ministrul Mediului a cerut demisia a zeci de directori
Mircea Fechet a respins oferta făcută de instituție prin care doar 11 regii s-ar fi închis, asta în contextul în care ministrul a cerut ca toate regiile care au fost în pierdere să dispară. Adică dublu față de ce a propus Romsilva.
Sănătatea femeilor, „doar pe hârtie”. Decontarea metodelor contraceptive, uitată la sertar de Guvern
Peste 70% dintre românce nu au folosit metode contraceptive în ultimii 10 ani, arată un studiu al organizației Filia. Nu este vorba doar de lipsă de informare, ci și de lipsa banilor, atrage atenția organizația în cauză.
Tăieri de sporuri la Romsilva. Ministrul Mediului: Primele din 2024 înseamnă 10% din cheltuielile totale cu salarizarea
Încep tăierile de prime la Romsilva. Ministrul Mediului a anunțat că începând din 2025angajații nu vor mai primi bonusuri. Asta după ce, doar în 2024, au fost cheltuite 178 de milioane de lei pentru astfel de sporuri. Cum ar fi cel de stres pentru directori sau spor de bucătărie pentru bucătari.
Investiții de 50 de milioane de lei în SGR. Din 80.000 de retaileri, doar jumătate s-au înscris în sistemul de garanție returnare
Compania Returo, cea care manageriază sistemul de garanție returnare, va investi anul acesta 50 de milioane de lei în îmbunătățirea lui, a anunțat Ministrul Mediului în exclusivitate la Euronews.
România frumoasă din Timiș. Călătorie prin gastronomie și natură
Ne-am întors în vestul țării și ne oprim puțin în Charlottenburg, satul rotund care a devenit monument istoric. V-am spus povestea lui, acum vă arătăm și ce puteți mânca aici. Primul pe lista noastră e un preparat în care brânza e baza.
Centrele groazei din Târgu Mureș aveau bugete generoase
Neregulile găsite la centrele de plasament din Târgu Mureș, unde copiii erau ținuți în camere cu zăvoare, în condiții de igienă precare, nu pot fi puse pe seama lipsei fondurilor. CRJ atrage atenția că cele patru centre aveau bugete generoase.
Animalele își schimbă obiceiurile din cauza căldurii. Peste 1.600 de specii de animale sunt pe cale de dispariție la nivel global
Iarna aceasta s-ar putea să dăm nas în nas cu ursul în zonele montane. Din cauza căldurii, urșii au intrat mult mai târziu în bârlog sau poate chiar deloc. Animalele își schimbă obiceiurile din cauza căldurii, lucru care le pune în pericol existența.
Brazii de Crăciun, la reciclare. În România, sunt colectați și transformați în compost
Sărbătorile au trecut, așa că românii scot din case brazii de Crăciun. Majoritatea orașelor au zone în care brazii sunt colectați și transformați în compost. Când vine vorba de brazii în ghiveci, experții ne sfătuiesc să îi plantăm în propria curte și nu în păduri.
RETROSPECTIVĂ. Mediul în 2024: Un an de SGR | Ursul brun - specie protejată sau trofeu | Cel mai călduros an din istorie
În 2024 am avut cel mai călduros an din istorie și 2025 îi va călca pe urme, conform specialiștilor. Nu am stat bine nici la capitolul biodiversitate. Politicienii au dat drumul la vânătoarea de trofeu de urs, deși este o specie protejată.
Hainele second hand, viitorul sustenabil al modei. Fiecare european aruncă, anual, la gunoi aproximativ 11 kilograme de haine
Industria hainelor second-hand a adus anul trecut aproape șapte miliarde de euro la PIB-ul țărilor europene și peste 150.000 de joburi verzi. Trendul hainelor folosite crește și în România. Peste 60% dintre români au cumpărat astfel de produse în 2023.
O nouă viață pentru haine. Fiecare european aruncă 11 kilograme de haine la gunoi în fiecare an
De la 1 ianuarie 2025, românii vor avea o nouă fracție de colectare separată - textilele. Acum, majoritatea hainelor ajung la groapa de gunoi unde poluează mai departe. Însă reciclarea hainelor este una dificilă, spun experții. Asta din cauza amestecurilor de materiale.
RETROSPECTIVĂ. Țintele de mediu, greu de atins de România în 2023
2023 a fost dominat de efectele schimbărilor climatice iar efectele le-am simțit din plin în viața de zi cu zi. S-au înregistrat constant depășiri ai indicilor de poluare, iar când vine vorba de gestionarea deșeurilor, România a rămas codașă la capitolul reciclare.
Pachetul de la mama, legătura cu „acasă”. Majoritatea țărilor sudice și estice din Europa trimit pachete celor plecați de acasă
Pachetul de acasă. De multe ori, este cadoul perfect pentru mulți români. Nu trebuie să conțină prea multe. Ceva mâncare făcută de mama e suficientă cât să le amintească celor plecați departe, în lume, că cineva, acasă, e gândul și cu sufletul la ei.
România frumoasă din Sibiu: Muzeul Astra, locul unde găsim o Românie în miniatură
După ce am văzut bisericile fortificate și moștenirea sașilor și a armenilor în primul episod, ne-am întors în Sibiu, pentru că mai aveam multe de vizitat. Și prima dată ne-am oprit la Muzeul Astra, aici unde găsim o Românie în miniatură.
Schengen și piața deșeurilor ilegale. Peste 20.000 de tone au fost oprite la granițele României în ultimii trei ani
Intrarea în Schengen ar putea lasă porțile deschise celor care aduc ilegal deșeuri în România. Anual, afacerile din deșeuri ilegale aduc venituri de aproximativ un miliard de euro celor care le transportă, le ard sau le îngroapă.
România frumoasă din Sibiu, inima Transilvaniei. De la biserici fortificate, la căsuțe tradiționale și mâncăruri săsești
Mergem azi în inima Transilvaniei, în județul celui mai cunoscut drum de munte din România și al fortificațiilor sau bisericilor gotice, rămase mărturie a trecerii pe aici a unor civilizații acum intrate în legendă.
Compostul, aurul grădinarului. 10 stații de compostare comunitară s-au deschis în mai multe zone din București
Compostarea este una dintre metodele eficiente în lupta cu emisiile de carbon care provin de la gropile de gunoi. În București s-a deschis a 10-a stație de compostare în comunități.
Agenda climatică, în cel mai cald an din istorie. Liderii din întreaga lume participă la COP29, conferința schimbărilor climatice
Summitul COP29 începe săptămâna viitoare în capitala Azerbaidjanului, Baku. Lideri din toată lumea sunt așteptați să se reunească timp de cinci zile pentru a găsi soluții la schimbările climatice.