Articole scrise de Maia Bondici
Compostul, aurul grădinarului. 10 stații de compostare comunitară s-au deschis în mai multe zone din București
Compostarea este una dintre metodele eficiente în lupta cu emisiile de carbon care provin de la gropile de gunoi. În București s-a deschis a 10-a stație de compostare în comunități.
Agenda climatică, în cel mai cald an din istorie. Liderii din întreaga lume participă la COP29, conferința schimbărilor climatice
Summitul COP29 începe săptămâna viitoare în capitala Azerbaidjanului, Baku. Lideri din toată lumea sunt așteptați să se reunească timp de cinci zile pentru a găsi soluții la schimbările climatice.
România frumoasă din Bihor. Atracții turistice, tradiții locale și peisaje de neuitat în inima Apusenilor
Cetatea Oradei, Cetatea Șoimului, gastronomia slovacilor stabiliți în Șinteu sau Biserica de Lemn din Tilecuș. Prin toate v-am plimbat în prima noastră călătorie din Bihor. Dar județul are încă foarte multe să ne arate, așa că ne-am întors.
România, în lupta cu emisiile de carbon. Agenția Europeană de Mediu: în 2023 emisiile de carbon din UE au fost reduse cu 37%
Anul acesta în România s-au simțit și mai tare efectele schimbărilor climatice. Fenomenelor extreme, seceta și inundațiile au afectat întreaga țară. La baza dezastrelor, stau emisiile de carbon, care destabilizează planeta.
Răcirea vremii și creșterea poluării în București. Cum influențează sobele și centralele scăderea calității aerului
Răcirea vremii aduce și o creștere a nivelului de poluare. Harta indicilor a fost roșie zilele acestea în Capitală din cauza încălzirii cu centrale și sobe, o problemă care persistă de ani de zile, avertizează specialiștii.
Hainele second hand, viitorul sustenabil al modei. Fiecare european aruncă, anual, la gunoi aproximativ 11 kilograme de haine
Industria hainelor second-hand a adus anul trecut aproape șapte miliarde de euro la PIB-ul țărilor europene și peste 150.000 de joburi verzi. Trendul hainelor folosite crește și în România. Peste 60% dintre români au cumpărat astfel de produse în 2023.
250 milioane de euro, aruncați la gunoi. Banii provin din ambalajele cu garanție care nu au fost returnate
Românii au aruncat la gunoi sute de milioane de euro, pentru că nu au returnat ambalajele cu garanție. Deși rata de returnare crește în fiecare lună, media pe acest an ne arată că mai bine de jumătate dintre ambalaje ajung tot la groapa de gunoi.
Ultima zi în care Bucureștiul trebuia să explice Comisiei Europene cine, cum și cât poluează. Capitala a cerut a treia păsuire
După patru ani, Bucureștiul încă cercetează de unde vine poluarea. Și, ca să scape de sancțiuni, cere încă o amânare Comisiei Europene. A treia la rând, în cazul de infringement impus Capitalei.
România frumoasă din Bihor. Cetăți și biserici unice în Europa, de neratat pentru turiștii care ajung în județ
În inima Crișanei, Nord-Vestul României, se ridică mândră Cetatea Oradiei. Timp de două secole, de la 1464 și până în 1667 pe aici a trecut Meridianul zero, cel pe care azi îl știm la Greenwich, în Marea Britanie.
SGR: Pași mici și cozi lungi. Românii se plâng și acum că aparatele de colectare sunt mai tot timpul nefuncționale
Oameni cu sacoșe pline de sticle goale. A devenit o imagine obișnuită în peisajul românesc. Cozi interminabile, aparate nefuncționale și o rată de returnare a ambalajelor de doar 40%.
Urșii de pe Transfăgărășan vor putea fi relocați. Schimbarea legislativă vine după un reportaj Euronews România
Urșii de pe Transfăgărășan vor putea fi relocați și reabilitați în sanctuare sau în alte fonduri forestiere, după ce Euronews România a publicat un reportaj în care semnala situația îngrijorătoare din zonă.
Programul Rabla pentru mașini electrice începe astăzi. Care este noua valoare a voucherului
A treia etapă a programului Rabla pentru mașinile electrice începe luni. De data aceasta, românii vor primi doar 5000 de euro pentru mașina veche ca să-și cumpere una nouă electrică, adică jumătate din suma care era alocată inițial.
Rețeaua electrică, afectată de caniculă. Peste 90% dintre liniile de electricitate din România au fost construite înainte de anii '90
Rețeaua energetică din România este suprasolicitată, din cauza caniculei, iar penele de curent sunt tot mai frecvente. Majoritatea liniilor electrice au fost construite înainte de anii '90, iar experții avertizează că țara noastră are nevoie urgentă de modernizări la rețelele de distribuție.
Urșii de pe Transfăgărășan, tot pe șosea. Mulți dintre ei ar fi trebuit relocați la Zărnești
Au trecut aproape două luni de când ministerul Mediului a promis că o parte din urșii de pe Transfăgărășan vor fi relocați la sanctuarul din Zărnești. Animalele însă, sunt încă acolo. Schimbarea legii vânătorii nu permite mutarea unor urși în sanctuare.
România, turism cu trofeul de urs. Zeci de siteuri oferă pachete turistice de mii de euro pentru străinii care vor trofee
Vânătorii se pregătesc de deschiderea sezonului de vânătoare pentru urși care începe în septembrie. Zeci de siteuri oferă pachete turistice pentru străinii care vor trofee, adică blana sau craniul animalelor.
Chipsuri din pulpă de fructe și malț de bere. Un exemplu de afacere sustenabilă din România
Chipsuri din pulpă de fructe și malț de bere, ingrediente care în mod normal ar ajunge la groapa de gunoi. Este doar un exemplu de firmă sustenabilă din România. Un concept abstract pentru unii, dar care se traduce simplu prin grijă față de mediu și angajați.
Moda, între Belle Epoque și Interbelic. Expoziția ”Feminitatea veacului trecut” este deschisă până în 20 septembrie
Zeci de rochii, pălării sau genți din secolul 20 sunt expuse în București în această vară. Expoziția - Feminitatea veacului trecut, de la Belle Epoque la Interbelic, îi așteaptă pe pasionații de artă vestimentară și istorie, la Casa Eliad, din Capitală.