Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Copii de la sate, care n-au văzut niciodată marea sau muntele, vor merge pentru prima dată într-o tabără. Mulți vor ieși întâia oară din comuna lor

Peste jumătate dintre copiii din mediul rural spun că nu au fost niciodată într-o vacanță. Mulți dintre ei nu au văzut marea sau muntele, iar unii nici măcar nu au ieșit din satul lor. Vacanțele și le petrec acasă, având grijă de gospodărie. Viorel este unul dintre cei care va fi pentru prima dată într-o astfel de excursie.

În tabără, pentru prima dată. World Vision: 50% dintre adolescenții de la sate nu au fost într-o tabără

Viorel are 17 ani și este în clasa a X-a la liceul tehnologic din Brănești. Locuiește la internat, asta pentru că familia lui stă în alt sat, la aproximativ 70 km depărtare, dar o vizitează în fiecare weekend.

Părinții lui au încercat tot timpul să îi ofere oportunități pentru a-l scoate din satul în care s-a născut.

Aurelia, mama lui Viorel: „A fost greu, da' oricum am început să-l scot în lume... Cum să zic, la 8 ani l-am înscris la Palatul Copiilor, la Slobozia, am zis să se întâlnească alți copii”.

Părinții lui au făcut eforturi pentru a-l duce de două ori la mare când era mai mic. A văzut și muntele o singură dată, într-o excursie cu clasa. Dar acum este pentru prima oară când va merge într-o tabără.

Viorel, elev: „Vreau să merg să văd locuri noi, să cunosc oameni noi, să îmi fac noi prieteni și să încerc să mă distrez mai bine. Îmi place mai mult zona spre munte, că nu știu să înot și mi-e frică să nu pățesc ceva”.

În programul Organizației World Vision nu sunt doar jocuri, focuri de tabără sau seri de film. Copiii participă și la cursuri de dezvoltare personală.

Culea Marinela, directoarea școlii: „Ce înseamnă pentru elevi? O șansă. O foarte importantă șansă. Să poți participa la diferite tipuri de activități. Tabăra e, așa, bonusul pentru toate activitățile la care a participat timp de un an de zile. Dar să fii implicat, să participi la cursuri de dezvoltare personală... Din copilul acela timid care a intrat pe porțile școlii în clasa a IX-a să poți ține un discurs în fața colegilor tăi”.

Maia Bondici, jurnalistă Euronews: „Un studiu World Vision arată că aproximativ jumătate dintre adolescenții din mediul rural nu au fost niciodată într-o tabără. Mai mult, peste o treime nu au fost niciodată într-un concediu cu familia la munte sau la mare”.

Oana Baciu, reprezentantă World Vision: „E o situație îngrijorătoare, care ne arată că elevii din mediul rural nu ies din satul lor. Practic, traiectoria lor este casă-școală și nu au oportunitatea să să meargă într-o tabără sau într-un concediu. Am observat în cadrul studiului că ei afirmă că se simt singuri în perioada verii și că principala lor preocupare este legată de lucrul în gospodărie”.

Anul acesta, peste 700 de copii din mediul rural, din toată România, vor merge în tabere și drumeții pe munte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE