Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moda, între Belle Epoque și Interbelic. Expoziția ”Feminitatea veacului trecut” este deschisă până în 20 septembrie

Zeci de rochii, pălării sau genți din secolul 20 sunt expuse în București în această vară. Expoziția - Feminitatea veacului trecut, de la Belle Epoque la Interbelic, îi așteaptă pe pasionații de artă vestimentară și istorie, la Casa Eliad, din Capitală.

La Casa Eliad ne întoarcem în timp, în secolul 20. Fiecare haină sau accesoriu are o poveste în spate.

Sunt peste 60 de pălării sau accesorii de pus pe cap în această expoziție. Aceasta este o pălărie de zi și este din anii 50.

De la rochii de zi sau de seară, umbreluțe de soare și până la evantaiele din dantelă sau casetele de bijuterii, toate aceste obiecte au aparținut unor doamne din înalta societate. Iulia Gorneanu le-a adunat pe toate la un loc și le-a spus povestea.

Iulia Gorneanu, curatoare: În principiu, am anunțat expoziția ca cuprinzând cumva un val de feminitate, respectiv jumătatea secolului 19, până la jumătatea secolului 20, însă nu m-am putut abține și apar câteva exponate mai vechi, respectiv de la începutul secolului 19. Și aici mă refer la piese din colecția etnografică.

Pozele autentice ale femeilor care purtau aceste bogății, ne poartă prin poveștile nespuse de la balurile la care participau. Însă aici e vorba de mai mult decât de haine. Aici observăm prin modă și mișcarea de emancipare a femeii.

Iulia Gorneanu, curatoare: Aici suntem în Belle Epoque. Femeia începea să capete mai multă libertate. Nu, nu era doar un exponat sau un decor la brațul soțului ei, perioadă în care ea oglindea starea financiară a lui, disponibilitatea, avariția sau, dimpotrivă, generozitatea. Începuse să devină ea și mai mult în perioada interbelică.

De la corsete, rochii cu volane sau pălării cu pene, până la pantaloni sau portțigarete, expoziția reprezintă și o tranziție spre modernitate. Prin ea ne poartă Alexandra Stanciu. Designer a renumitei genți Heritage, din care s-au inspirat marile case de modă. Alexandra își deschide sufletul prin artă cu ale ei Muze.

Alexandra Stanciu, Designer: Tablourile Muze sunt despre emoții, despre cum mă simt eu în fiecare zi. Când am pictat acest tablou, Muza Japoneză, Iulia mă invitase la una dintre expozițiile ei și am făcut-o inițial cu acest chimono lila. A 2-a zi când m-am dus la expoziția ei, am descoperit că avea o expoziție de chimonouri de epocă și, culmea, a vrut să îmi dăruiască unul dintre ele care avea exact aceeași culoare, lila, cu care am pictat. Mi s-a părut foarte, foarte frumoasă coincidența și ca o confirmare că trebuie să-ți asculți sufletul pur și simplu.

Expoziția este deschisă în București până pe data de 20 Septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE