Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Școală mobilă în zonele defavorizate. Copiii învață să țină creionul în mână, să distingă culorile și cum să-și spună corect numele

Mulți copii din România nu merg la școală. Mai exact, 12% dintre ei. Statul încearcă, cel puțin pe hârtie, să prevină abandonul și să-i aducă pe copii în bănci, însă cifrele arată că nu prea reușește. Organizația Salvați Copiii derulează pe timpul verii școala mobilă, care va ajunge în câteva dintre cele mai vulnerabile zone.

Școală mobilă în zonele defavorizate ale României

Maia Bondici, jurnalistă Euronews: „Studiile arată că aproximativ 40% dintre copiii români trăiesc în sărăcie și 12% dintre cei care au vârsta la care să meargă la școală nu sunt înscriși în sistemul de învățământ”.

Unii părinți din zone izolate ale României nici nu știu ce trebuie să facă pentru a-i înscrie pe cei mici la școală sau grădiniță. Programele de vară organizate de ONG-uri le vin în ajutor.

Gabriela Alexandrescu, Președinte executiv Salvați Copiii: „La grădinița estivală sunt copii care nu au fost niciodată la grădiniță și se pregătesc de începerea școlii, deci trebuie să învețe să deprindă niște comportamente de integrare școlară, anumite niște noțiuni de aritmetică, de litere, ce se învață la grădiniță, numai că trebuie să o facă foarte repede pentru că au la dispoziție două luni”.

Daniela locuiește în București și are doi copii. A vrut să le ofere o șansă mai bună la viață.

Dâncu Daniela, părinte: „I-am înscris pentru că au ce învăța. Eu nu am avut posibilitatea de a învăța. De când l-am înscris la Salvați Copiii am aflat foarte multe lucruri, fie comportamentul copilului, cum e cu telefonul și în trei ani de zile, mulțumesc lui Dumnezeu că se vede schimbarea la amândoi”.

Maria, elevă: „Am învățat să citesc mai bine, să socotesc mai bine și să scriu mai frumos”.

Programele de vară din cadrul asociației au fost înființate încă din 1998. De atunci, peste 16.000 de copii au avut o șansă la educație.

Andreea Raicu, Ambasadoare Salvați Copiii: „Am primit două desene de la două fetițe cu care m-am jucat. Am primit la care lucra de azi dimineața, o rățușcă, și am primit o foaie cu o inimă”.

Unii dintre cei care au făcut parte din program au luat-o de la zero. Au învățat să țină creionul în mână, să distingă culorile și să își spună numele corect. Școala mobilă va ajunge în această vară la peste 1500 de copii din zone defavorizate.

Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii: „Sunt în general copii din medii vulnerabile care au rezultate mai slabe la învățătură, sunt în risc de abandon școlar și atunci în lunile acestea recuperăm cumva materia, dar avem și programe de timp liber, excursii, relaxare”.

Pe lângă educație, copiii rămân cu mai mult de atât. Speranță.

Reporter: Ce vreți voi să vă faceți când o să fiți mari?

Fotbalist.

Fotbalist.

Avocat.

Avocată.

Eu vreau să fiu fotbalistă pentru că și fetele se pot juca fotbal, pot să facă sporturi chiar dacă sunt de băieți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE