Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimbările climatice cresc tot mai mult temperaturile. Copernicus, pentru Euronews România: ”Valurile de căldură vor dura din ce în mai mult”

Decesele cauzate de căldură au crescut în Europa cu 30% în ultimii 20 de ani, iar în următorii 5 ani temperaturile vor continua să crească. În plus, valurile de caniculă extremă vor dura din ce în ce mai mult. Avertismentul a fost făcut, într-un interviu exclusiv pentru jurnalista Euronews, Maia Bondici, de directorul Copernicus - serviciul care monitorizează temperaturile la nivel global. Și secretarul general ONU a avertizat că "Ne jucăm Ruleta Rusească cu planeta și că trebuie să ieșim de pe această autostradă a iadului climatic". 

La baza extremelor de temperatură stau schimbările climatice, iar efectele le vedem cu toții. În Europa, peste 60.000 de oameni au murit din cauza căldurii anul trecut, iar cercetătorii avertizează că dacă nu se iau măsuri, numărul deceselor ar putea sa ajungă la 100.000 până în 2040.

Carlo Buontempo, Directorul Copernicus: ”Decesele cauzate de căldură au crescut în Europa cu 30% în ultimii douăzeci de ani. Și asta este legat de creșterea temperaturilor, este legate de caniculă care apare din ce în ce mai des. Aceste valuri de căldură sunt tot mai intense și durează mai mult timp. Ar trebui să ne așteptăm la creșterea temperaturilor. În următorii cinci ani, temperaturilor vor crește cu siguranță.”

Într-un discurs susținut la New York, Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, declară că în următoarele 18 luni este crucial ca țările să reducă emisiile de carbon, asta pentru a menține pragul de încălzire sub 1,5 grade Celsius. 

Antonio Guterres, Secretarul General al Națiunilor Unite: ”Ne jucăm Ruleta Rusească cu planeta. Dar trebuie să ieșim de pe această autostradă a iadului climatic. Și adevărul e că avem controlul. Limita de 1.5 grade Celsius este încă posibil de combătut.” 

Deși o creștere de 1.5 grade Celsius nu pare mult, când este depășit în mod repetat acest prag se pierd resurse importante de pe planetă. Vorbim despre apă potabilă, hrană și chiar dispariția multor specii.

Carlo Buontempo, Directorul Copernicus: ”Există dovezi că rata de încălzire este în creștere. A fost mai puțin de 0.2 grade în fiecare deceniu, iar acum este între 0.2 și 0.3. E 0.26 momentan. Suntem departe de a stabiliza temperatura și asta nu e surprinzător pentru că încă nu am găsit soluțiile pentru rezolvarea problemelor care stau la baza acestor schimbări.” 

Efectele se resimt și în România de ani de zile

Verile dogoritoare, secetele și furtunile puternice, toate sunt ca urmare a schimbărilor climatice.

Camelia Ionescu, expert de mediu World Wildlife Fund: ”Noi resimțim aceste schimbări climatice, temperaturile sunt mai mari vara, iernile s-au schimbat foarte mult, vedem aceste fenomene meteo extreme, le resimțim. Ploi abundente, de scurtă durată, cu cantități foarte mari. Și nu doar noi suntem afectați, dar și celelalte specii de pe această planetă, ecosistemele și biodiversitatea, temperaturile în special, afectează cumva tot tot ciclul biologic.” 

Cel mai important pas în diminuarea efectelor ar fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest sens, majoritatea țărilor au ținte clare de îndeplinit - zero emisii până în 2050.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE