Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum va funcționa cota de prevenție a urșilor. Experții avertizează că în România fondurile de vânătoare nu monitorizează aceste animale

Cota de prevenție a urșilor va fi împărțită pe fiecare fond de vânătoare, adică fiecărei zone care are urși pe teritoriu i se va aloca un număr de astfel de animale sălbatice care vor fi împușcate, în funcție de pagubele produse. Politicienii spun că sunt vizate exemplarele bătrâne, bolnave sau care fac pagube, însă experții atrag atenția că în România fondurile de vânătoare nu au capacitatea să monitorizeze urșii.

În Băile Tușnad există unul dintre puținele proiecte pilot din țară unde urșii sunt monitorizați conform directivelor europene.

Istvan Imecs, biolog: ”Avem camere de supraveghere la nivel de localitate. Avem camere montate la fiecare hrănitor din jurul comunității. Avem colare cu GPS și chiar și cu video pe urși. Practic, noi spunem că le cunoaștem atât de bine sau încercăm să le cunoaștem atât de bine, încât înainte să intre în intravilan deja știm care este”

Însă astfel de măsuri nu sunt implementate în toate fondurile de vânătoare, astfel că autoritățile locale rareori pot să identifice urșii care cauzează probleme.

Istvan Imecs, biolog: ”Faptul că un urs tot revine într-o localitate anume, cumva sugerează că echipa de intervenție nu este eficientă la nivelul localității respective și acest lucru trebuie cumva ajutat. Nu în fiecare UAT există o echipă foarte, foarte profesionistă sau, mă rog, cu echipament adecvat”.

Pentru vânători, dublarea cotei de prevenție la 426 de exemplare și aprobarea vânătorii înseamnă mai mulți bani la buget. Însă criteriile de punctaj nu sunt exacte, spun aceștia.

Biro Szilard, vânător în Băile Tușnad: ”Intră banii în gestiunea fondul de vânătoare care de cele mai multe ori merge pentru hrană. Punctele înseamnă că lungimea pielii și lățimea pielii și din asta reiese punctele și plus mai poți să pui 10% pentru luciu, pentru lungimea părului, pentru frumusețe. Deci acolo ai încă încă 30% care se poate adăuga. Deci eu zic că mai corect era zicea că la kilogram atâta și era mai simplu”.

Numărul de urși care vor fi împușcați va fi diferit pentru fiecare fond de vânătoare.

Tanczos Barna, fostul Ministru al Mediului: ”Avem toată baza de date cu toate rapoartele privind numărul și valoarea pagubelor și atacurile asupra oamenilor. Influența ponderată acelor trei factori se regăsește în tabelul acela. Adică avem 426 de exemplare care proporțional, procentual se împart în funcție de efectul fiecărui factor”.

România nu are încă un recensământ al urșilor. Cifrele estimate variază între 6000 și 8000 de exemplare.

Aproape 500 de urși vor fi împușcați prin noua cotă de prevenție

Parlamentarii au decis soarta urșilor. Aproape 500 vor fi împușcați prin noua cotă de prevenție, care a fost adoptată de deputați. Majoritatea amendamentelor depuse care vizau și alte măsuri au fost respinse.

Unul dintre amendamente viza persoanele care vor putea să vâneze urșii. Mai exact să fie doar specialiștii din fondul de vânătoare - ei bine, acest amendament a fost respins - acum oricine va putea vâna în pădurile din România, inclusiv turiștii străini, atâta timp cât plătesc.

O altă cerință prevedea o campanie de informare a oamenilor despre cum să se comporte atunci când întâlnesc un urs și ce trebuie să facă pe munte - însă acest amendament ar fi pus o povară prea mare pe bugetul de stat, au spus politicienii, motiv pentru care a fost respinsă.

Un alt aspect important este punctajul ursului - punctele CIC determină dimensiunea animalelor, aspectul lor și calitatea blănii. Cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai scumpi. Dacă în proiectul inițial se prevedea un punctaj maximum de 350, acesta a crescut acum la 400. Adică un exemplar de talie medie, dar mai mare decât era prevăzut înainte.

Recordul mondial pentru cel mai mare urs vânat, stabilit în România de Nicolae Ceaușescu

Alt amendament respins- În cazul în care un urs de dimensiuni mai mari decât cele prevăzute în lege este împușcat, recomandarea era ca acesta să fie incinerat, pentru a nu exista un profit financiar. Acum, ursul chiar dacă depășește cele 400 de puncte CIC, va deveni trofeu.

Trofeul înseamnă bani. Costul unui urs începe de la 5000 de euro și poate să depășească 10.000 de euro în funcție de dimensiuni..

Recordul mondial pentru cel mai mare urs vânat îl deține tot România - mai exact, Nicolae Ceaușescu. În 1983, la Poiana Brașov, ursul respectiv a primit 687 de puncte Cu aproape 100 de puncte mai multe decât ursul Arthur, împușcat în Covasna, în 2021, de către Prințul de Liechtenstein.

Dacă e să ne uităm la cine a votat pentru această schimbare legislativă, surse ne spun că printre ei ar fi zeci de parlamentari vânători.

Gheorghe Nacov, deputat al partidului Uniunii Bulgarilor din Banat, este unul dintre inițiatorii acestui proiect și Președinte de onoare al Federației Asociației Vânătorilor. Adrian Chesnoiu, deputat PSD este și vicepreședinte al Asociației Generale a Vânătorilor și pescarilor sportivi. Lista continuă zeci de alți politicieni vânători printre care și Ion Iordache, PNL sau Laszlo Fejer, UDMR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE