Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostele studente ale lui Bulai încep să dea declarații la poliție. ”Era umilitor. Mi s-a părut că e vina mea”

Fostele studente ale lui Bulai încep să dea declarații la poliție. Cătălina Tăbăcaru este una dintre ele. A fost studentă la SNSPA începând cu 2001.

Avea doar 20 de ani când a văzut fața întunecată a profesorului pe care îl considera un Dumnezeu.

”Da. E periculos când devin niște zei. Devine emoție toată relația cu profesorul respectiv.”, a declarat Cătălina Tăbăcaru, fostă studentă SNSPA

Cătălina Tăbăcaru avea 19 ani când a început facultatea în 2001. Și-a ales o dublă specializare la SNSPA în științe politice și sociologie.

Așa l-a întâlnit pe Alfred Bulai. Încă din primul an de facultate a mers în taberele de practică organizate de profesor.

Studenții analizau sate sau comune din România. După o zi întreagă de mers în teren, seara, extenuați, studenții jucau tot felul de jocuri psihologice, le numea Bulai.

”Cele mai intense erau întrebările care ne polarizau pe noi între noi, nu neapărat cele sexuale. Cine-i cea mai frumoasa? Cine-i cea mai urâtă? Cine-i cea mai feminină? Astea le făceau băieții din clasa a 4-a. Cele mai grele discuții erau alea în care prezenta o situație ipotetică în care unul dintre noi va fi sacrificat ca să salveze grupul. Deci cine e cel pe care îl omori?”, a adăugat aceasta.

Însă în seara în care a descoperit fața întunecată a lui Bulai, cum o numește ea, Cătălina tocmai jucase într-o piesă de teatru impovizat. Un alt exercițiu de-al profesorului.

”Eram în anul 2, în practica din Șvinița, din Deltă, de la Cazanele Dunării. Toți colegii au plecat și mi-a spus Bulai să mai stau câteva minute.

Era firesc cumva să-ți ceară să rămâi sau să ai o conversație privată cu el. Mai avusesem conversații private cu el. Incomode. Adică mă mai întrebase dacă aveam iubit, câți ani are, dacă am făcut sex. Răspundeam și plecam.”, a mai spus fata.

Cătălina spune că după seara respectivă, discuțiile despre sex și iubiți nu mai păreau atât de rele față de ce urma să se întâmple.

”Cred că l-a incitat toată partea asta cu teatrul și a fost un moment oportun să mă țină acolo. I s-o fi părut lui că sunt în momentul oportun să mă țină deoparte. Și a avut dreptate. A funcționat. Pentru că nici cinci minute mai târziu eram cu hainele jos. Și nu-mi aduc aminte cum. Felul în care m-a făcut să-mi dau hainele jos a fost ca o provocare.

Arată-mi că ai curaj, arată-mi că ești puternică și că ești femeie. O femeie are încredere în ea, trebuie să-și arate corpul. Arată-mi că ești femeie. Da, nu vreau să fiu copil toată viața.

Odată ce eram dezbrăcată m-a întrebat dacă vreau să se dezbrace și el. Am zis că nu. A întrebat dacă vreau să mă sărute. Am zis că nu. A întrebat dacă vreau să facem sex. Am zis că nu. Și cu asta s-a încheiat seara.

M-am îmbrăcat fără să discut. Și m-a și dus cu mașina acasă unde aveam eu cazarea. În practica respectivă, în fiecare seară am ajuns din nou în cameră cu profesorul Bulai, repetându-se toate întrebările, doar fără dezbrăcat. Și pur și simplu repetam toată scena ca doi roboți penibili.”, își amintea Cătălina.

Cele care și-au spus poveștile s-au lovit de acuzații

Mică, slabă și neputincioasă. Așa a făcut-o să se simtă, spune ea. O postură în care nu voia să fie. Femeile care au început să își spună poveștile s-au lovit deja de comentarii precum „De ce n-ai făcut nimic? De ce n-ai raportat? De ce nu l-ai oprit?”

” Dacă în continuare mai întrebi, dar de ce n-a zis imediat după ce a fost violată că a fost violată? Chiar nu înțelegi nimic din societate și presiunea socială și din faptul că instituțiile României în continuare sunt în urmă.

De aici pleacă și imposibilitatea de a vorbi cu cineva. Pentru că nu voiam ca adevărul ăsta să fie știut despre mine. Voiam să fiu o persoană puternică, deșteaptă. Chiar conta lucrul ăsta. Și pentru multe dintre colegele mele conta să fie deștepte, nu să fim frumoase. Sau să fim jucăria profesorului. Era umilitor. Mi s-a părut că e vina mea, că m-am băgat singură în jocul respectiv și că ar fi trebuit să-mi da seama ce fel de om e.”, spune Cătălina.

Au trecut 20 de ani de la acel moment. Nu i-a definit viața și nici nu a oprit-o din a trăi, spune ea. Acum Cătălina este mamă, soție și are propriile ei restaurante. A ales să depună o plângere oficială la poliție împotriva lui Bulai.

Speră ca alte fete să nu treacă prin ce a trecut ea și le încurajează să își facă vocea auzită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE