Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Locul verde și liniștit din București, despre care puțini știu. În Pajiștea Petricani nu se aud deloc claxoane, ci numai păsări

Capitala este codașă la spații verzi în comparație cu alte țări europene, dar în inima Bucureștiului se ascund oaze de liniște despre care puțină lume știe. Asociația Parcul Natural Văcărești vrea să readucă la viață peste 800 de hectare de spații verzi din Capitală. Prima locație pe listă este Pajiștea Petricani unde cele cinci hectare de pădure și pajiște înseamnă acasă pentru peste 200 de specii de animale.

Pajiștea Petricani, oaza de liniște din București

Maia Bondici, jurnalistă Euronews România: „Să știți că nu suntem în vârful muntelui, într-o pădure, ci în inima Bucureștiului, la Pajiștea Petricani. Aici se ascund zeci de specii de animale și plante”.

Dan Bărbulescu, Directorul Asociației Parcul Natural Văcărești: „Această intersecție de habitate și de peisaje, ecoton cum îl numim noi, asigură această diversitate foarte mare, adică peste 100 de specii de păsări observate, insecte, fluturi, fiind o pajiște, nu mai vorbesc de reptile, amfibieni, mamifere, păsări de noapte”.

Înconjurată de betoanele încinse ale capitalei, Pajiștea Petricani oferă o oază de răcoare și liniște. Deși suntem în plin București, aici nu se aud claxoane, ci doar păsări.

Asociația Parcul Natural Văcărești a redeschis porțile pajiștii și a organizat un traseu pentru vizitatori. Planul asociației este ca în următorii cinci ani să redea viața la peste 800 de hectare de spații verzi din București.

Dan Bărbulescu, Directorul Asociației Parcul Natural Văcărești: „Mă refer la Petricani, mă refer la Pădurea Băneasa, care este singura pădure a orașului și care trebuie să fie protejată cu un statut natural de protecție. Mă refer la alte spații de pe Colentina, adică Valea Saulei, care e lângă noi și care e foarte frumoasă. Stufărișul de la Dobroești e o zonă la fel de interesantă, dezvoltată acolo unde Colentina iese din oraș, și mai e o zonă de lungă, unde Dâmbovița se varsă în Lacul Morii”.

Bucureștiul este codaș când vine vorba de spații verzi pe cap de locuitor. Avem doar aproximativ șapte metri pătrați pentru fiecare bucureștean, pe când media Uniunii Europene este de trei ori mai mare. Suntem și în topul celor mai poluate capitale europene, iar creșterea spațiilor verzi ne-ar ajuta să avem un aer mai curat.

Oana Neneciu, expert în poluare Ecopolis: „Copacii, așa cum știm, absorb sau rețin particulele din atmosferă, iar un oraș verde e un oraș mai sănătos pentru locuitorii săi. Din punct de vedere al particulelor în suspensie se văd diferențe. Cred că cel mai important beneficiu al acestor mici oaze verzi e acela de confort termic”.

Diferența de temperatură dintre oraș și spațiile verzi poate să depășească în unele cazuri și 20 de grade Celsius. Pe lângă plantarea de copaci, este crucial să protejăm ce avem deja.

Dan Bărbulescu, Directorul Asociației Parcul Natural Văcărești: „Toate aceste zone despre care am vorbit - Colentina, Dâmbovița, Băneasa, Parcul Natural Văcărești - se vor institui într-o rețea de arii naturale protejate care o să ofere locuri de recreere, de relaxare, de educație și de viață bună, pentru oraș”.

Cei care vor să scape de căldură și să se bucure de natură pot să vină oricând aici, la Pajiștea Petricani. Drumul le este croit deja.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE