Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Mediului, contrazis de realitate. Spune că România nu mai importă plastic, după introducerea sistemului garanție-returnare

După introducerea sistemului de garanție returnare (SGR), România nu mai importă deloc plastic, spune ministrul Mediului, Mircea Fechet. Pare o performanță, însă în realitate, lucrurile nu stau chiar așa.

Țara noastră continuă să importe gunoaie din întreaga lume. Asta pentru că fabricile de reciclare nu primesc suficiente deșeuri din România.

Un material realizat de Maia Bondici și Radu Mocanu.

Ministrul Mediului spune că România nu mai importă plastic

Mircea Fechet, Ministrul Mediului: "Pentru prima oară după Revoluție, marii procesatori de PET au decis că nu mai e cazul să importăm acest material. În anul 2020, când am vizitat o astfel de fabrică de reciclare - cea mai mare din sud-estul Europei, altminteri, se află în județul Buzău - am putut observa, pe platforma acelei mari fabrici, baloți cu PET-uri din Australia, din Germania, din Marea Britanie, din aproape toată lumea."

Maia Bondici, jurnalist Euronews: "Suntem la fabrica de reciclare din Buzău, unde aproximativ 30% din plastic este importat din țări precum Grecia, Germania, Polonia, Bulgaria sau Slovacia."

Într-adevăr, odată cu apariția sistemului de garanție returnare, importurile au scăzut, la această fabrică, cu aproximativ 40% față de anul trecut, dar nu s-au oprit.

Mihaela Sofronea, reprezentant fabrică de reciclare: "Capacitatea fabricii noastre este cea mai mare din Europa și o mare parte din volumele pe care a trebuit să le aducem din fluxul de producție provin din import. Odată cu implementarea Returo, a crescut și acest flux de colectare pe intern și au crescut și de la lună la lună cantitățile puse pe piață și ajunse în fluxul nostru de producție. Deci putem spune că a scăzut acest volum al cantităților importate."

România continuă să aduce deșeuri din alte țări

Experții de mediu spun că România va continua să aducă deșeuri din alte țări. Capacitatea noastră de reciclare este mai mare decât poate țara noastră să ofere, chiar și cu sistemul garanție-returnare.

Raul Pop, expert în deșeuri Ecoteca: "Sunt convins că vom continua să importăm. Da, o diferență foarte mare între a fi nevoit, pentru că nu ai cu ce să lucrezi în România și a importa mai mult, pentru că ai putea să reciclezi mai mult decât ai în România. Dacă reciclatorii de plastic acum raportează că au din ce în ce mai mult deșeu de plastic din România, asta îți arată doar că începe un trend, nu că de mâine se vor opri din importat."

Președinta Asociației Naționale pentru băuturi răcoritoare spune că importurile de deșeuri nu se vor opri niciodată. Nu doar pentru că este o piață liberă, dar și pentru că România nu colectează suficient plastic, deși am avea de unde.

Alice Nichita preşedinte, Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare: "Noi nu avem destul, unu la mână. Încă. Deci nu au cum să existe aceste condiționări. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, cu siguranță, singura condiție discutată și agreată este ca tot ce colectează retur o să meargă la reciclare și bineînțeles să meargă la reciclare în România."

Țara noastră este penultima în Uniunea Europeană când vine vorba de reciclare. Avem o rată de 11%, iar experții de mediu spun că sistemul de garanție-returnare va crește această cifră cu doar aproximativ 10%. L-am contactat pe ministrul mediului, Mircea Fechet, dar nu a răspuns solicitărilor noastre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE