Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai multe incidente cu urși, în România. Animalele sunt hrănite și la câteva sute de metri de localități

În ultimii ani avem din ce în ce mai multe incidente cu urși, care sunt în număr tot mai mare în România.

Dacă în secolul trecut, urșii erau ținuți sub control într-o oarecare măsură, acum îi vedem cerșind mâncare la stradă sau intră chiar în gospodăriile oamenilor.

În urmă cu 100 de ani, ursul se afla până și în zonele de câmpie și chiar și în Delta Dunării. Odată cu dezvoltarea urbană, ursul s-a refugiat în munți.

România avea înainte de 89 aproape 9.000 de urși

Experții spun că înainte de 89, România avea aproximativ 9000 de urși, deci mai mulți decât preconizează autoritățile că avem acum - adică în jur de 8000.

”Nu era această mediatizare pentru că nu existau telefoane mobile inteligente, rețele sociale. Iar ce se întâmplă acum e să zicem o adevărată, nu știu, isterie.”, a declarat Cristian Papp, expert de mediu World Wildlife Fund.

În secolul precedent, urșii erau gestionați de o singură asociație care avea o viziune unitară. Urșii erau hrăniți în inima munților, departe de așezările umane, bineînțeles, cu hrană adecvată.

În prezent, în țara noastră există peste 300 de asociații care gestionează fondurile forestiere și urșii, după bunul plac și interes.

Urșii, hrăniți la câțiva kilometri sau sute de metri de localități

Urșii sunt hrăniți la câțiva kilometri, sau poate chiar sute de metri de localități. În unele cazuri, hrana pentru urși înseamnă chiar și bomboane expirate. Toate aceste lucruri îi aduc pe urși mai aproape de oameni.

”Se întâmplă să avem tot mai mulți să urși aproape de localități și dacă se combină și cu alte, să zicem amenințări sau poate mai bine zis alți factori care să contribuie la habitoarea rsului, cum ar fi o gestionare precară a deșeurilor, hrănirea ursului în mod deliberat de către turiști pentru a face poze, se ajunge din păcate în această situație în care e aproape normal, cu ghilimele de rigoare, să vedem urși în localități.”, a adăugat Cristian Papp.

În ultimii ani urșii au ajuns în zone precum Snagov, lângă București, în Iași, Buzău, Mediaș, sau în apropierea Clujului. În majoritatea cazurilor, urșii au ieșit în căutarea mâncării. Mai mult, în zona Vidraru Transfăgărășan, urșii ies la stradă pentru a cerși mâncare.

Datele oficiale ne arată că în ultimii 20 de ani, 26 de oameni au murit în urma conflictelor cu urșii și 274 de persoane au fost desfigurate.

În ultimii cinci ani au fost înregistrate peste 6.000 de apeluri la 112 și peste 20 de milioane de lei au fost plătite de stat pentru pagube.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE