Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Butonul de panică poate preveni violența domestică. Dispozitivele sunt distribuite gratuit de Asociația Anais

Cazurile de violență domestică față de femei cresc cu aproape 40% în timpul meciurilor importante de fotbal, în principal din cauza frustrărilor atunci când pierde echipa preferată a partenerului. Un buton de panică ar putea fi soluția ca unele agresiuni să fie prevenite. De la începutul lunii iunie, astfel de dispozitive au fost distribuite în toată țara femeilor care le-au solicitat.

Giulia Crișan, avocat Asociația Anais: ”În momentul în care apăs butonul de panică se aprinde un beculeț verde, dar victima nu trebuie să se concentreze pe acest aspect. Acum deja persoana de încredere primește un apel telefonic însoțit de un mesaj. ”We have sent a text message to you with a map showing a button was activated. (”Am trimis un mesaj text către tine cu o hartă care arată că un buton a fost activat”, n.red.) Și primește inclusiv un mesaj tip text cu localizarea pentru că eu am avut activată locația.” 

Dispozitivele au apărut în România de doar două săptămâni. Peste 60 de butoane de panică au fost deja solicitate de femei din toată țara. Ana are 35 de ani și a reușit să iasă dintr-o relație abuzivă. Spune că un buton de panică ar fi ajutat-o la momentul respectiv.

Ana, supraviețuitoare: ”Faptul că știe cineva de mine da, că în secundele alea sunt panicată sau am nevoie urgent de ajutor? Da, cred că m-ar fi încurajat să să merg pe mai departe, poate chiar să ceri un ordin de protecție. Mie mi-a dat peste telefon să-mi pice jos, să nu mă apelez.”  â

Cum trebuie să reacționeze o victimă în cazul unui abuz

În cazurile de pericol iminent, experții spun că victimele trebuie să sune direct la 112, să se izoleze și să strige după ajutor. 

Giulia Crișan, avocat Asociația Anais: ”Am avut o victimă care în loc să sune la poliție a sunat avocatul asociației noastre în care cu care era în consiliere și i-a cerut ajutorul pentru că soțul ei o atacat cu cuțitul, ea se refugiase într-o cameră și el încerca să spargă ușa. Deși colega mea i-a spus să închidă telefonul și să sune la 112, victima a continuat să stea în telefon cu colega mea și s-a întâmplat omorul stând în telefon cu colega mea.” 

Cum ajută butoanele de panică victimele violenței domestice

Butoanele de panică sunt eficiente în special pentru că, în multe cazuri, victimelor violenței domestice le sunt luate telefoanele de către abuzatori pentru a nu putea să ceară ajutorul sau să înregistreze faptele.  

Giulia Crișan, avocat Asociația Anais: ”Atunci când debutează un conflict și e bine ca ea să se refugieze într-un loc, într-o cameră, într-un colț, unde poate apela acest dispozitiv. Agresorul nu va fi interesat de el, pentru că nu știe ce are în mână, îl poate ține în buzunar, îl poate ascunde într-un obiect de vestimentație. Important e să apese cele două butoane timp de 3, 4 secunde pentru ca mesajul să plece.” 

Victimele violenței domestice au la îndemână și alte mecanisme, în cazul în care situația nu este urgentă.

Chirvăsuță Angela, Comisar șef de poliție: ”Orice ajutor care vine în sprijinul victimelor este binevenit. De asemenea, dacă nu doresc să sune la 112 pentru că este o faptă mai veche și se simt în continuare amenințate de agresor, să folosească aplicația Bright Sky, că este o aplicație gratuită care se poate descărca pe telefon și acolo ele găsesc toate informațiile despre surse care oferă consiliere.” 

Conform datelor oficiale de la Poliție, în primele patru luni ale acestui an s-a înregistrat o creștere a cazurilor violenței domestice cu 3,5% față de anul trecut. Polițiștii au intervenit în peste 38.000 de cazuri, împărțite aproape egal între mediul urban și cel rural. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE