Ministrul Mediului a declarat, în exclusivitate pentru Euronews România, că vor fi instalate camere de supraveghere pe Transfăgărășan pentru a-i amenda pe cei care hrănesc urșii la șosea. Animalele sălbatice au devenit o atracție turistică în zona respectivă, iar oamenii se opresc să le dea de mâncare și să își facă poze. Aceștia vor putea fi amendați în baza înregistrărilor video, iar sancțiunile sunt usturătoare.
Camere de supraveghere, instalate pe Transfăgărășan. Amenzi usturătoare pentru cei care hrănesc urșii
5000 de lei este suma pe care riscă să o plătească cei care dau de mâncare urșilor. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că va da un ordin de ministru pentru ca sancțiunile să poată să fie aplicate de autorități și în baza imaginilor înregistrate pe camerele de supraveghere.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Ne propunem să instalăm niște echipamente de monitorizare video care să ne ajute să putem sancționa acei turiști. Am discutat cu conducerea Companiei Naționale de Administrare a Drumurilor Naționale, cu CNAIR-ul, și am convenit ca împreună să montăm niște panouri care să avertizeze cetățenii, turiștii, participanții la trafic, că hrănirea urșilor este interzisă prin lege”.
O parte din urșii care ar putea să cauzeze incidente vor fi mutați la Sanctuarul din Zărnești. Prima pe listă este o ursoaică cu trei pui.
Cristina Lapis, Fondatoarea Sanctuarului Zărnești: „Mai bine această ursoaică trebuie luată și dusă într-un sanctuar. Deci, locul din sanctuar trebuie să-l păstrăm pentru cazuri din acestea care într-adevăr justifică preluarea ursului pentru a nu provoca un accident”.
Costurile de tranchilizare și transport vor fi susținute de Romsilva, însă efortul uriaș începe abia la sanctuar. Urșii trebuie castrați și monitorizați.
Cristina Lapis, Fondatoarea Sanctuarului Zărnești: „Efortul de a integra un urs printre ceilalți este foarte mare și efortul psihic al ursului, dar și efortul material. De exemplu, o ursoaică cu ursuleț nu poate să meargă în țarc cu ceilalți urși pentru că urșii ar omorî ursuleții. Deci trebuie un țarc special făcut doar pentru ursoaică cu ursuleții care vor sta până la doi ani cu ea”.
Urșii de pe Transfăgărășan care au o șansă să se reobișnuiască cu sălbăticia vor fi relocați în fondurile forestiere, iar puii care pot să trăiască în libertate vor fi duși la un centru de reabilitare unde vor fi hrăniți până la vârsta de doi ani, însă fără să aibă contact cu oamenii, iar mai apoi vor fi lăsați în libertate.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Am decis ca toți puii de urs până în șapte luni care au o șansă să fie reabilitați, adică nu au deprins acest obicei de a cerși la marginea drumului, să fie mutați într-un centru de reabilitare care există deja în județul Harghita”.
Autoritățile locale au identificat 26 de urși care cerșesc mâncare de la turiști, pe traseul Transfăgărășan Vidraru.