Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Zeci de urși din Transfăgărășan vor fi mutați la Sanctuarul din Zărnești, în urma unui reportaj Euronews

Aproape 30 de urși din zona Transfăgărășan vor fi mutați la Sanctuarul din Zărnești. Decizia autorităților vine după reportajul pe care Euronews România l-a realizat săptămâna trecută. Ministrul Mediului a declarat în exclusivitate pentru Euronews că va da un ordin de ministru sau chiar va schimba legislația pentru a rezolva situația periculoasă din zonă.

Zeci de urși din Transfăgărășan vor fi mutați la Sanctuarul din Zărnești. Decizia, după un reportaj Euronews România

Maia Bondici, jurnalistă Euronews: „În urmă cu o săptămână eram aici, în zona Transfăgărășan-Vidraru și pe întreg traseul am văzut urși cerșind mâncare la stradă. Acum, ne-am reîntors în teren cu Ministrul Mediului pentru a vedea ce soluții există pentru acești urși”.

Dacă săptămâna trecută am văzut cel puțin 20 de urși la stradă, de data aceasta doar unul l-a întâmpinat pe ministru. Însă, urșii vin înapoi tot timpul, pentru că nu mai sunt obișnuiți să își caute singuri de mâncare sau să fie hrăniți în pădure. Mâncarea oferită de turiști, la stradă, le este cea mai la îndemână. Autoritățile locale au identificat 26 de exemplare de urs care ies la stradă.

Dragoș Predescu, prefectul de Argeș: „Ăsta e un foc care mocnește și Doamne ferește să se întâmple o nenorocire. Împreună cu comisia și cu reprezentanții instituțiilor care fac parte din comisie, am ajuns la concluzia cu toții că ei trebuie relocați”.

O parte dintre urși își va găsi o nouă casă la sanctuarul din Zărnești.

Cristina Lapis, fondatoarea Sanctuarului Zărnești: „Dacă lucrăm împreună, noi vom putea prelua partea de urși care într-adevăr nu mai poate fi reabilitată. Cei care îi atrag cu bună știință pentru a atrage și turiști fac o crimă, efectiv, pentru că știu bine că într-o zi acești urși vor fi omorâți. Și atunci am convenit cu domnul ministru ca acolo, pe Transfăgărășan, să facem un prim proiect, un proiect pilot”.

Ce măsuri urmează

Unele dintre măsurile discutate au fost instalarea camerelor de filmat care ar putea identifica persoanele care hrănesc urșii, schimbarea legislației pentru ca jandarmeria să poată să aplice sancțiuni mai rapid, readucerea urșilor în pădure și hrănirea lor departe de oameni. În zonă trebuie instalate și panouri care să avertizeze turiștii că sunt urși în zonă, panouri care momentan lipsesc de pe trasee.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Împreună cu administratorul drumului național, respectiv CNAIR, probabil că am putea să aducem la cunoștința oamenilor că hrănirea urșilor este interzisă, că hrănirea urșilor poate fi sancționată cu amendă”.

Colonel Cezar Toma, Inspector Șef al Inspectoratului de Jandarmerie Argeș: „Prima măsură pe care Jandarmeria o ia, și este de departe cea mai folosită la acest moment pe zona Transfăgărășanul, este alungarea exemplarelor de urs pe care le găsim la locul indicat în apelul respectiv”.

Reporter: Cât de eficientă e măsura?

„Este eficientă pe termen foarte scurt”.

Procesul de relocare a urșilor este unul costisitor. Cușca, tranchilizarea și transportul unui urs ajung la 10.000 de lei.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Suntem obligați și să identificăm sursa de finanțare, pentru că nu îmi propun ca acest lucru să se întâmple pe spinarea comunității locale din comuna Arefu. Cu siguranță, va fi de la bugetul de stat, că va fi direct din bugetul ministerului, că va fi din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, că va fi din proiectul pe care îl avem finanțat din fonduri europene legat de managementul speciei de urs brun în România. Vom găsi soluții. Suntem obligați pe de o parte, să ne ocupăm de procedura birocratică, ordin de ministru, poate o modificare de legislație dacă e cazul”.

Anul trecut au fost peste 400 de apeluri la 112 în care oamenii semnalau prezența urșilor în zona Vidraru-Transfăgărășan. Anul acesta au fost aproximativ 120, dar sezonul turistic e doar la început.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE