Imagine: Paul Melinte/ În Munții Făgăraș, un cioban a intrat cu excavatorul în munte, ilegal, într-o zonă Natura 2000. Acesta spune că nu știa că se află într-o arie protejată deși a trăit în zonă toată viața lui. Și-a croit un drum de sute de metri pentru a-și face o stână de oi.
Povestea pare ruptă dintr-o piesă a absurdului, dar ce rămâne în urmă este distrugerea unor zone protejate, unice în Europa, dar și răspunsul inedit al primarului, care nu-și aduce aminte dacă a semnat autorizația de construire a drumului. Dar care are nostalgii din vremurile ceaușiste.
Distrugerea unor zone protejate, unice în Europa
Departe de ochii lumii, la aproape două ore de mers cu mașina pe trasee abrupte, a apărut un drum croit în inima muntelui. Asta pentru că un cioban a decis să își construiască aici o stână de oi.
Suntem în Munții Făgăraș. În spatele nostru, după aceste creste se află și vârful Moldoveanu. Aici ne aflăm la aproximativ 1.800 m locul în care am descoperit și drumul croit cu buldozerul care are aproximativ 500 de m.
Garda de mediu, Jandarmeria și cei de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, au venit în inspecție după insistențele și sesizările activiștilor de mediu.
Alex Vâjan, Director Garda De Mediu Argeș: Dacă are sau nu autorizație, bineînțeles, trebuie verificat proprietarul terenului, dacă a autoritățile au emis acte de reglementare în acest sens.â
Reporter: Care sunt autoritățile care trebuie să facă asta?
Alex Vâjan, Director Garda De Mediu Argeș: Administrația locală, ANAMPU, cei de la Naturale Protejate, vedem despre ce e vorba, ce documente au.
Reporter: Ați dat vreun aviz, vreo autorizație?
Gabriel Heffner, Președinte Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate Argeș: Nu. Pentru această lucrare ilegală nu s-a dat niciun aviz din partea ANAMP Serviciu Teritorial Argeș.
În această zonă se găsesc specii de strictă protecție
Doar când vine vorba de păduri, calculele Greenpeace arată că totalul suprafeței drumurilor de exploatare forestieră ajunge la aproximativ 500.000 de hectare. Asta dintr-un fond forestier național de 7 milioane de hectare. În această zonă se găsesc specii de strictă protecție. De la floarea de colț, bujorul de munte până la animale sălbatice.
Ciprian Gălușcă, Expert de mediu Greenpeace: Problema e că nu putem să ne apucăm fiecare și să ne facem drumuri prin munți. Ne aflăm într-o zonă în care se suprapun două arii protejate. Ne luptăm deja de câțiva ani buni cu ATV-urile, care-s din ce în ce mai agresiv folosite în aceste zone și în general în arii protejate.
Fermierii din zonă au făcut primele sesizări
Fermierii din zonă sunt cei care au făcut primele sesizări atunci când au văzut dezastrul lăsat în urmă.
Cornel Ion Turcu, fermier: Acolo nu a fost niciodată stână, pentru că este foarte greu accesibil, nu ai lemn în apropiere pentru foc și pentru toate celelalte, nu ai drumuri.
Am reușit să dăm de ciobanul care a intrat cu excavatorul în munte. El locuiește în zonă de o viață întreagă. Are 1500 de oi și spune că terenul respectiv este terenul lui privat.
Reporter: Nu știați că e zonă protejată?
Simion Nicolae, cioban: De unde să știu?
Reporter: Și dumneavoastră sunteți cel care ați intrat acolo cu escavatoru?”
Simion Nicolae, cioban: Da.
Reporter: Și ce voiați să faceți acolo?
Simion Nicolae, cioban: Să facem și noi stână, să stăm și noi acolo în vara asta.
Reporter: Am înțeles. Și aveați vreo autorizație? Ați vorbit cu primaru oare?
Simion Nicolae, cioban: Da, mi-a dat voie de la primărie.
Reporter: De la care primărie?
Simion Nicolae, cioban: Arefu.
”Și Ceaușescu a intrat cu buldozeru în munte și a făcut Transfăgărășan și toată lumea circulă pe el”
Primarul din Arefu este indecis însă dacă i-a dat sau nu autorizație.
Reporter: Simion Nicolae, înțeleg că e domnul care a intrat cu buldozer într-o zonă protejată.
Stoican Gheorghe, Primar: Și Ceaușescu a intrat cu buldozeru în munte și a făcut Transfăgărășan și toată lumea circulă pe el.
Reporter: Am înțeles. În momentul de față, în 2024 vorbim de o zonă protejată Natura 2000, zonă de strictă protecție în care s-a intrat cu buldozeru.
Stoican Gheorghe, Primar: Da, doamnă. Așa s-a făcut și pe Transfăgărășan, nu e nicio problemă. Stați liniștită.
Reporter: Deci, eu voiam numai să știu dacă i-ați dat autorizație să facă acolo.
Stoican Gheorghe, Primar: Dacă e autorizație o să găsim.
”Cui nu-i place brânza de burduf să mănânce bujori de munte și marmote”
Reporter: Da știți să îi fi dat? Ați vorbit cu el de asta? Știți să îi fi dat autorizație?
Stoican Gheorghe, Primar: Nu, doamnă. Ce autorizație să îi dau?
Reporter: Nu i-ați dat autorizație? Că el zice că i-ați dat, pe hârtie, semnată.
Stoican Gheorghe, Primar: O fi! Am semnat mii de documente la viața mea.
Reporter: Ca primaru.
Stoican Gheorghe, Primar: Cam asta e. Da, ca primaru. Bineînțeles, bineînțeles. Și Ceaușescu a făcut Transfăgărășanu și n-a murit nimeni. Circulă toată lumea pe el.
Reporter: Da el voia să construiască o stână de oi acolo.
Stoican Gheorghe, Primar: Cui nu-i place brânza de burduf să mănânce bujori de munte și marmote. Bună seara!
L-am rugat pe cioban să ne trimită autorizația primită de la primar și dovezi cum că terenul este al lui, dar până în momentul de față nu le-am primit. Autoritățile spun că aceastea nu există. Mai mult, au fost întocmite două dosare penale pentru distrugerea zonei respective.