Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Mi s-a făcut rău, am vomat”. Mărturiile unei victime a lui Alfred Bulai, care a renunțat la studii de teama acestuia

Mai multe foste studente încep să povestească experiențele trăite cu profesorul Alfred Bulai în timpul facultății. Aurora Martin are acum 56 de ani, însă în urmă cu 20 de ani, când era studentă la SNSPA, a fost nevoită să renunțe la masterat de teama sociologului. Până acum i-a fost frică să-și spună povestea, însă mărturiile din ultimele zile ale studentelor au determinat-o să facă totul public.

Fostele studente ale lui Alfred Bulai își fac vocea auzită

În 2004, Aurora era înscrisă la masterat. Nu era primul. Avea 36 de ani și era deja profesoară la momentul respectiv, cu multă experiență în spate. A ales să învețe despre studiile de gen, primul program de acest fel din România, pentru că era pasionată de conceptul de feminism. În ultimul ei an, la ultimul examen, profesorul Bulai i-a spus că nu a primit lucrarea ei, deși o trimisese la termen. Bulai i-a spus că poate să își dea lucrarea încă o dată. Cu o hârtie și un pix, s-a dus în biroul profesorului.

Aurora Martin, fostă studentă SNSPA: „Mi-a spus să vin după ora 20:00. Poate părea ciudat, dar cursurile masterale durau între 17:00 și 20:00, așa încât m-am dus după ora 20:00 în sala în care m-a chemat și discuția nu viza deloc obiectul de studiu. Se mergea pe întrebări personale”.

Reporter: Ce fel de întrebări?

Aurora Martin, fostă studentă SNSPA: „Cu întrebări de context, cu ce mă ocup și ce studii am? Ce-am făcut înainte, de unde vin? Când am ajuns la masterat, a spus că masteratul ăsta ne deschide mințile și că persoanele care-l urmează ar trebui să fie mai deschise, mai dezinhibate, probabil își înșală mai ușor partenerul... Dându-mi seama că discuția nu e ceea ce ar trebui să fie, a început să-mi fie teamă. Mecanismele de apărare te fac să găsești soluții de moment și i-am spus că nu mă simt prea bine, că sunt însărcinată... Când eram numai noi doi, îl vedeam cum își trecea limba peste buza superioară și își mușcă buza, cumva. Asta m-a iritat foarte mult. Îmi amintesc că am ieșit afară și, deși nu eram însărcinată, mi s-a făcut rău fizic, am ajuns lângă poartă și am vomat. A venit portarul și mi-a dat un pahar cu apă. Am stat și m-am gândit mult atunci, ce să fac, dacă să merg să pun cuiva sau să încerc să trec peste”.

A ales să nu spună nimic nimănui, de teamă că i se va întâmpla ceva. Nu avea nevoie de diplomă, spune ea. Practic, își terminase cursurile de masterat și ce a avut de învățat, învățase deja. Trebuia să își mai dea un examen și să se înscrie la dizertație. A ales să renunțe însă de frica profesorului Bulai.

Aurora Martin, fostă studentă SNSPA: „M-am gândit că poate o să revin să dau examenul ulterior, dar văzând că domnul Bulai era o persoană destul de influentă acolo, respectat, apărea la televiziune, era consultat, în mintea mea a fost că oricum nu o să fiu crezută. Cumva, m-am simțit vinovată că eu atâția ani am tăcut. E o tăcere, a fost o tăcere vinovată, pentru că, iată, s-au creat și alte victime”.

Experiența cu Alfred Bulai nu a oprit-o din lupta ei pentru drepturile femeilor, pe care o continuă și în prezent. Mărturiile recente ale studentelor au făcut-o să aibă curajul să își spună povestea și să demaște comportamentul care a început în urmă cu mai bine de 20 de ani al profesorului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE