MEDIU
Schengen și piața deșeurilor ilegale. Peste 20.000 de tone au fost oprite la granițele României în ultimii trei ani
Intrarea în Schengen ar putea lasă porțile deschise celor care aduc ilegal deșeuri în România. Anual, afacerile din deșeuri ilegale aduc venituri de aproximativ un miliard de euro celor care le transportă, le ard sau le îngroapă.
Noul Cod silvic a fost adoptat de Parlament. Ce măsuri prevede
În noul Cod silvic, adoptat astăzi de Parlament, sunt prevăzute mai multe măsuri esențiale pentru protejarea pădurilor și a spațiilor verzi din orașe. Pentru ca toate aceste măsuri să fie aplicate mai este nevoie doar ca legea să fie promulgată de președinte.
O poveste de dragoste neașteptată. Doi tigri siberieni au înfruntat o distanță 120 de mile prin pădurile Ruiei pentru a se revedea
Doi tigri din specia Amur, pe numele lor Boris și Svetlaya, au demonstrat că instinctele naturale și legăturile puternice pot depăși chiar și cele mai mari provocări.
FOTO Incendiile forestiere din Amazon au distrus o suprafaţă aproximativ cât Italia în 2024
Zeci de mii de incendii au izbucnit în regiunea amazoniană de pe teritoriul Braziliei în timpul recent încheiatului sezon al incendiilor forestiere, iar organizaţia pentru protecţia mediului WWF a afirmat luni că flăcările au distrus o suprafaţă aproximativ cât Italia.
COP29: Azerbaidjanul propune un obiectiv anual de finanțare a schimbărilor climatice de 250 de miliarde de dolari
Președinția azeră a COP29 a stabilit nivelul de finanțare pe care țările în curs de dezvoltare îl pot primi de la țările bogate pentru tranziția la energie curată și adaptarea la schimbările climatice.
România, trimisă în fața CJUE pentru că nu a epurat corespunzător apele uzate din orașe
Comisia Europeană a stabilit joi să trimită România și Bulgaria în fața Curţii de Justiţie a Uniunii Europene deoarece nu au îndeplinit în totalitate obligațiile de colectare și epurare, prevăzute în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale.
România, în lupta cu emisiile de carbon. Agenția Europeană de Mediu: în 2023 emisiile de carbon din UE au fost reduse cu 37%
Anul acesta în România s-au simțit și mai tare efectele schimbărilor climatice. Fenomenelor extreme, seceta și inundațiile au afectat întreaga țară. La baza dezastrelor, stau emisiile de carbon, care destabilizează planeta.
Răcirea vremii și creșterea poluării în București. Cum influențează sobele și centralele scăderea calității aerului
Răcirea vremii aduce și o creștere a nivelului de poluare. Harta indicilor a fost roșie zilele acestea în Capitală din cauza încălzirii cu centrale și sobe, o problemă care persistă de ani de zile, avertizează specialiștii.
Ministrul Mediului, despre garanțiile nerevendicate din SGR. „Sistemul nu și-a propus niciodată să atingă 100%”
Ministrul Mediului a afirmat că sistemul de garanție-returnare (SGR) „nu și-a propus niciodată să atingă 100%” în primul an de funcționare, chiar dacă 250 de milioane de euro ajung să fie aruncați la gunoi din cauza ambalajelor ce nu ajung să fie reciclate.
250 milioane de euro, aruncați la gunoi. Banii provin din ambalajele cu garanție care nu au fost returnate
Românii au aruncat la gunoi sute de milioane de euro, pentru că nu au returnat ambalajele cu garanție. Deși rata de returnare crește în fiecare lună, media pe acest an ne arată că mai bine de jumătate dintre ambalaje ajung tot la groapa de gunoi.
Costuri mari pentru a avea mai puține deșeuri din plastic. Microplasticul ajunge în organism prin apă și mâncare
Jumătate din ambalajele alimentare din plastic ar putea fi eliminate sau înlocuite, arată un studiu realizat în Marea Britanie. Parte din GreenDeal, România s-a angajat să reducă poluarea până în 2050.
România, codașă la reciclare. Țara noastră este pe penultimul loc la reciclare în UE, cu o rată de doar 11%
Suedezii au găsit soluția pentru gestionarea deșeurilor și nu e vreo magie. Doar reciclează. Dacă în țara nordică, doar 1% dintre deșeuri ajung la groapa de gunoi, la noi, în România, procentul e exact pe dos - 89%.
Începe summitul schimbărilor climatice la București: 60% din poluarea din Capitală provine de la trafic
Marți începe la Bucuresti cel mai mare summit al schimbărilor climatice din Europa de Est. Vor participa experți din toată lumea, businessuri sustenabile, ong-iști sau oficiali ai Comisiei Europene, care vor vorbi despre soluțiile pe care le avem în lupta cu schimbările climatice.
Cum va fi vremea în următoarele patru saptămâni. Prognoza meteo pentru perioada 14 octombrie - 11 noiembrie 2024
Valorile termice vor fi apropiate de cele normale perioadei în cea mai mare parte a ţării, în următoarele patru săptămâni, în timp ce regimul pluviometric va avea o tendinţă deficitară în regiunile vestice şi sudice, conform prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Bucureștiul riscă un nou infringement din cauza poluării. Primăria Capitalei nu a finalizat, încă, planul integrat de calitate a aerului
Bucureștiul riscă o nouă procedură de infringement din partea Comisiei Europene, adică alte milioane de euro din bugetul de stat, dacă ratează următorul termen pentru planul integrat de calitate a aerului.
SGR: Pași mici și cozi lungi. Românii se plâng și acum că aparatele de colectare sunt mai tot timpul nefuncționale
Oameni cu sacoșe pline de sticle goale. A devenit o imagine obișnuită în peisajul românesc. Cozi interminabile, aparate nefuncționale și o rată de returnare a ambalajelor de doar 40%.
Berea, pusă în pericol de climă. Cultivatorii de hamei din Germania își văd culturile reduse de la an la an
Pentru mulți oameni una dintre desfătările verii este a bea o bere rece. Numai că și aceasta plăcere este pusă în pericol de schimbările climatice. Producătorii nemți se confruntă în ultimii ani cu dificultăți în producerea hameiului, un ingredient de bază în producerea berii.
După ciclonul Boris, furtuna Ashley aduce un val de aer polar și ploi puternice în România, „în paralel cu viitura care vine pe Dunăre”
Debitul Dunării va ajunge la nivelul maxim la 1 octombrie, anunță autoritățile, iar furtuna „Ashley”, care vine după ciclonul Boris, va aduce un val de aer polar și posibile coduri roșii de ploi, în țară.
Furtuna Boris, rezultat al schimbărilor climatice. Fenomenele extreme ar putea să lovească mai des țările Europei Centrale
Furtuna Boris și inundațiile devastatoare care au lovit țările din Europa Centrală au fost în mare parte provocate de schimbările climatice, potrivit celui mai recent studiu de specialitate.
Raport: Schimbările climatice dublează șansele de inundații precum cele din Europa Centrală
Schimbările climatice au făcut ca ploi torențiale precum cele care au provocat inundații devastatoare în Europa Centrală în această lună să aibă o probabilitate de două ori mai mare de a se produce, a declarat miercuri un raport.
Care au fost cele mai mari inundații provocate de Dunăre. Viitura din 2006 a avut cel mai mare debit din ultimii 160 de ani
În anii 1970, 1997, 2006 și 2010, fluviul a ieșit din matcă și a provocat pagube importante. În special în 1970, inundațiile au afectat grav sudul țării, iar în 2006, mai multe localități au fost evacuate din cauza nivelului extrem de ridicat al apei.
De unde provine plasticul din oceane. 140 de milioane de tone de deşeuri din plastic s-au acumulat deja în mediile acvatice
Sticle, anvelope, ambalaje sau ţevi... mai multe milioane de tone de deşeuri din plastic sunt aruncate în fiecare an în cursurile de apă, de unde pot ajunge în oceane, cantitatea lor riscând să se dubleze până în 2060 dacă nu se iau mai multe măsuri împotriva acestei poluări.