Sărbătorile au trecut, așa că românii scot din case brazii de Crăciun. Majoritatea orașelor au zone în care brazii sunt colectați și transformați în compost. Când vine vorba de brazii în ghiveci, experții ne sfătuiesc să îi plantăm în propria curte și nu în păduri.
În Româia, brazii de Crăciun sunt colectați și transformați în compost
Maia Bondici, jurnalistă Euronews: „Crăciunul s-a încheiat așa că a venit momentul să despodobim bradul din redacția Euronews și să-l ducem la reciclare.”
„Bradul este gata. Să pornim!”
Maia Bondici, jurnalistă Euronews: „Am adus bradul într-unul dintre punctele de colectare din sector. De aici el va merge la tocat, la mărunțit, unde se va transforma în rumeguș sau compost.”
Majoritatea brazilor naturali de Crăciun sunt crescuți în pepiniere, special pentru sărbători. Marile magazine de unde îi cumpărăm, îi și primesc înapoi odată ce s-au uscat, iar în majoritatea orașelor mari din țară, autoritățile au amenajat zone speciale în care să colecteze brazii. Mai mult, unele firmele de salubritate ridică brazii din fața caselor sau de lângă blocuri.
Localnică: De câte ori îl fac, îl dau la un vecin. Își face arac.
Localnică: Am din acela de plastic de vreo șapte ani. Îl păstrăm în continuare.
Localnic: Se pun în spatele blocului sau am văzut aici la Valea Argeșului că e un punct de colectare.
Radu Melu, expert de mediu WWF România: „Dacă vorbim de zonele mai izolate, cu curți, oamenii pot folosi lemnul în uzul gospodăresc cât mai mult timp. Este și asta o recomandare, să poată fi folosit cât mai mult. Ideea este să nu ajungem imediat să-l ardem aiurea unde credem noi că ar putea fi ars.”
Dacă avem brad din plastic, ideal ar fi să îl folosim cât mai mult, nu să îl aruncăm odată ce ne-am plictisit de el. Cei din plastic nu se pot recicla din cauza materialelor diferite din care sunt făcuți. Și la brazii în ghiveci trebuie să fim atenți.
Radu Melu, expert de mediu WWF România: „Aceștia pot fi plantați în gospodăriile proprii, în curțile proprii. În niciun caz nu trebuiesc duși în zona sălbatică și menționez acest lucru pentru că, în general, brazii sunt brazi exotici, nu sunt de la noi din țară.”
În fiecare an sunt tăiați aproximativ 34 de milioane de brazi pentru Crăciun, la nivel global.