Râul Argeșel a fost transformat într-o groapă de gunoi, la trecerea prin două sate din Argeș. De suferit au chiar oamenii care, de ani buni își otrăvesc singuri apa.
Euronews România a sesizat Garda de Mediu și Ministerul Mediului, iar în urma sesizării au fost trimise echipe în teren. Nu este însă prima dată când autoritățile merg acolo. Primăria a fost sancționată și în trecut.
Argeșel, râul/groapa de gunoi a satului
Suntem între Gura Pravăț și Nămăiești, în județul Argeș. Iar acest râu este râul Argeșel.
Acesta este și groapa de gunoi a satului de aici. Se vede clar în pământ că de zeci de ani se aruncă deșeuri în acest loc.
Localnică: Nu se curăță gârla asta. Nu se face curățenie. Mai vin copiii. Fel și fel de microbi că lumea bagă. E totul din primărie. Dacă ar face curățenie, dacă ar amenința lumea să nu mai arunce gunoaie.
Reporter: Și nu este vreun loc unde să se depoziteze?
Localnică: Nu este. Își bagă toți și se pun și aruncă gunoiul pe gârlă. De colo de sus toată gârla așa este. Când s-o dezgheța locul și-o mirosi o veni virusul.
Reporter: Da știți că apele astea comunică.
Localnică: Noi avem fântâni, avem puțuri de dăm la animale.
Pe o porțiune de aproximativ 4 kilometri, gunoiul zace unul peste altul. De la saci cu deșeuri menajere, la ambalaje, haine, mobilă și chiar și deșeuri periculoase, râul Argeșel este sufocat de gunoaie. Primul pas pe care l-am făcut a fost să sunăm la Garda de Mediu.
Am mers și în căutarea primarului, dar nu era de găsit.
La o zi după ce am făcut sesizarea, Garda de Mediu a fost în control în teren.
Alex Vâjan, Director Garda De Mediu Argeș: Am mers acolo. Au identificat o parte din deșeuri în zona în care dumneavoastră exact ați menționat-o, Gura Pravăț. Au mers și-n amonte și în aval pentru a identifica și restul zonelor. Au stabilit prin actul de control măsurii UAT-ului să curețe acea zonă și să facă dovada cu eliminarea lor la depozit. Sfârșitul lunii februarie 28 februarie a fost stabilit ca termen.
Însă Garda de Mediu știa de problemă. Anul trecut instituția a sancționat primăria din această cauză. În luna iulie, în 2024, râul a fost ecologizat. Dar peste câteva luni, mormanele de gunoi au reapărut. Am sesizat și Ministerul Mediului în legătura cu situația din județul Argeș.
Mircea Fechet, Ministrul Mediului: Acolo discutăm despre niște comunități vulnerabile. Probabil că accesul la serviciul de salubrizare este limitat, lucru care n-ar trebui să se întâmple, așa cum e legea salubrității. Sunt comunități întregi unde sancțiunea nu funcționează, pentru că mare lucru nu ai ce să iei de la acei oameni. Ei nu vor plăti niciodată amenzile. Însă campaniile de conștientizare sunt, fără îndoială, un instrument prin care se pot remedia o parte din aceste probleme.
Oamenii își otrăvesc apa
În astfel de situații, deșeurile devin un pericol pentru sănătatea publică, avertizează experții. Deșeurile din râu intră în pânza freatică și otrăvesc solul sau apa băută de cei aproximativ 4.000 de oameni care locuiesc în zona Valea Mare Pravăț. Mai mult, râul Argeșel se varsă direct în Râul Târgului, care trece și prin orașul Câmpulung.
Raul Pop, expert în deșeuri Ecoteca: Acolo sunt lucruri în descompunere, în putrefacție, sunt animale care le consumă, sunt păsări care le consumă, care apoi vin spre gospodăriile oamenilor din aproape în aproape. Iată, noi generăm singuri niște mici epidemii, care or fi ele mici, dar sunt la fel de nocive și de distructive pentru sănătatea publică. Deșeurile care sunt identificate în natură trebuie rapid ridicate de acolo și răspunderea aparține Primăriei.
L-am contactat din nou pe primarul din comuna Valea Mare Pravăț, însă până la momentul publicării acestui material, nu ne-a răspuns.