2024 este primul an din istoria măsurătorilor care a depășit pragul de 1,5 grade Celsius, în ceea ce privește creșterea temperaturii medii globale, anunță Copernicus, agenția care monitorizează temperatura la nivel global. Depășirea acestui prag poate duce la schimbări ireversibile ale climei, avertizează specialiștii.
Cercetătorii de la Copernicus au declarat, pentru Euronews România, că nu se așteaptă ca 2025 să fie la fel de călduros precum 2024, din cauza unui fenomen care se petrece în Oceanul Pacific.
2024 a fost cel mai călduros an din istorie
1,5 grade Celsius poate să pară nesemnificativ, însă depășirea constantă a acestui prag, timp de zece ani, va face diferența între o planetă pe care putem locui sau nu.
Julien Nicolas, cercetător senior la Copernicus: „De ce 1,5? Pentru că, dincolo de acest prag, începem să observăm, pe baza proiecțiilor climatice, cele mai catastrofale și ireversibile schimbări la scară largă ale sistemului climatic, cu impacturi și riscuri semnificative pentru întreaga planetă. Așadar, pentru a evita acest lucru, trebuie să menținem cumva temperatura medie globală să nu crească sub acest 1,5, ceea ce implică reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global."
196 de state de pe glob și-au luat angajamentul de a menține creșterea temperaturii cu sub 1.5 grade celsius, prin acordul de la Paris, semnat în 2015. Până în 2030, țările trebuie să înjumătățească emisiile de carbon, pentru a atinge ținta din 2050, adică nivel zero.
Bogdan Antonescu, cercetător în fizică atmosferică: „Pragul acesta face diferența între o realitate în care ne putem adapta la schimbările climatice și o realitate în care vom avea din ce în ce mai des crize climatice. Ce vedem acum, cu incendiile din California. Ce am văzut anul trecut, cu inundațiile din Valencia, sau cu inundațiile din România. Secetele acestea prelungite, valurile de căldură. Lucrurile acestea vor deveni mai frecvente odată ce pragul este depășit."
Experții spun că, din cauza schimbărilor climatice, țara noastră ar putea să aibă parte de o intensificare a fenomenelor extreme.
Bogdan Antonescu, cercetător în fizică atmosferică: „O vară care să fie din ce în ce mai extinsă, în care să avem valuri de căldură mult mai extinse decât în trecut, cu temperaturi mult mai ridicate decât în trecut și care să fie asociate și cu perioade cu secetă, deci cu un impact direct asupra agriculturii, dar și cu perioade în care avem precipitații intense care pot să ducă la inundații."
Cercetătorii Copernicus spun însă că nu se așteaptă ca 2025 să bată recordurile de temperatură din trecut.
Julien Nicolas, cercetător senior la Copernicus: „Acest fenomen El Niño este asociat cu temperaturi ale suprafeței mării mai ridicate decât media, în regiunile ecuatoriale ale Pacificului. Acest fenomen s-a încheiat în urmă cu câteva luni. Acum ne aflăm în ceea ce numim condiții neutre. Acestea reprezintă starea temperaturii de la suprafața oceanului, între un eveniment El Niño și fenomenul opus, numit La Niña, când temperaturile de la suprafața mării sunt sub medie."
Studiile arată că, în fiecare an, mor aproximativ 400.000 de oameni din cauza schimbărilor climatice, iar cifra va crește la 700.000 până în 2030.