Aproximativ jumătate din lemnul tăiat legal în păduri ajunge în sobele românilor, arată o platformă destinată monitorizării fluxurilor de lemn lansată astăzi. Asta în contextul în care 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne de foc. Programul Rabla pentru Sobe va începe în aprilie, susține Ministerul Mediului, însă doar în anumite regiuni.
Aproape 9 milioane de metri cubi de lemn, din cele 18 milioane tăiate din păduri în anul 2023, au fost destinate încălzirii locuințelor. Datele apar pe platforma Balanța Lemnului în România, proaspăt lansată, pe care oricine poate găsi informații despre fluxurile de lemn din țara noastră.
Bogdan Popa, membru al Grupului pentru Dialog Forestier: „Aproape jumătate din lemnul care se taie din România acoperă o nevoie socială stringentă, aceea de căldură. Este un lucru care, pe de-o parte ne bucură, înseamnă că România își asigură nevoile din punctul ăsta de vedere din resursele proprii, pe de alt parte ne întristează pentru că înseamnă ca foarte mult lemn care ar fi putut ajunge în industrie, cu efectele din perspectiva valorii adăugate cunoscute de toată lumea, ajunge de fapt pe foc, fără să menționez efectele din perspectiva schimbărilor climatice.”
Adrian Băban, membru al Grupului pentru Dialog Forestier: „Dacă ne uităm la repartiția pe luni, putem să bănuim ca e vorba de foarte mult lemn de foc din acest volum pentru că tranzacțiile cu acest volum cresc foarte mult în lunile în care se face aprovizionarea cu lemn de foc a populației, respectiv sfârșit de septembrie, octombrie, noiembrie. Asta înseamnă că lemnul rămâne încă extrem de important pentru populație, în special populația rurală în România, și nu numai. Că sunt și mici localități urbane care folosesc și, o să fiți uimiți, chiar în București sunt fluxuri de lemn de foc.”
Problema utilizării speciilor valoroase pentru foc
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, atrage atenția asupra faptului că multe specii de lemn valoroase, precum stejarul, ajung să fie arse, ceea ce reprezintă o pierdere pentru industria mobilei și pentru economia națională.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Multe specii valoroase, foarte valoroase, cum ar fi stejarul spre exemplu, ajung în cea mai mare parte să fie puse pe foc, ceea ce e o pierdere pentru industria românească, e o pierdere pentru industria mobilei. Trebuie să accelerăm investițiile în rețeaua națională de gaze naturale și la fel de bine ne învață că trebuie să accelerăm investițiile în sobe eficiente din punct de vedere energetic. Am demarat de altfel anul acesta rabla pentru sobe.”
Programul presupune cumpărarea și instalarea unor sobe mai eficiente din punct de vedere energetic, care au nevoie de mai puține lemne pentru a da căldură. Bugetul alocat este de 500 de milioane de lei. Statul va finanţa 70% din cheltuielile cu achiziționarea unei sobe mai eficiente energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Programul ar urma să înceapă în luna aprilie, în 27 de județe din zona montană. Ghidul de finanțare a fost publicat în Monitorul Oficial, însă mai trebuie să fie aprobat și bugetul Administrației Fondului pentru Mediu.