Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Topul țărilor cu cel mai poluat aer din Europa. România înregistrează peste 100 de morți la 100.000 de locuitori din cauza poluării

Poluarea aerului este o amenințare mortală la adresa sănătății publice, însă unele părți ale Europei sunt expuse unui risc mult mai mare decât altele.

Poluarea aerului este legată de cancerul pulmonar, bolile cardiace și respiratorii, accidentele vasculare cerebrale, rezultatele slabe la naștere și multe altele.

Este deosebit de periculoasă pentru persoanele în vârstă, cauzând aproximativ 4 % din decesele în rândul adulților cu vârsta de 65 de ani și peste.

În 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat orientările privind calitatea aerului, reducând pragul recomandat pentru concentrațiile anuale de dioxid de azot și de particule fine (PM2,5), cum ar fi praful, fumul și funinginea de eșapament.

Luna aceasta au intrat în vigoare norme mai stricte privind calitatea aerului, care vizează apropierea Uniunii Europene de standardele OMS până în 2030 și obligă statele membre să monitorizeze poluanți precum particulele fine, carbonul negru și amoniacul.

Planul este „una dintre cele mai mari intervenții în domeniul sănătății publice pentru o generație”, a declarat pentru Euronews Health Mark Nieuwenhuijsen, directorul inițiativei de planificare urbană, mediu și sănătate a Institutului pentru Sănătate Globală din Barcelona.

În general, expunerea la PM2,5 a cauzat aproximativ 239 000 de decese premature în Europa în 2021, în timp ce alte 48 000 de persoane au murit ca urmare a expunerii la dioxid de azot, potrivit Agenției Europene de Mediu.

Cea mai mare diferență pe care o observăm în Europa este între est și vest [și aceasta] se aliniază foarte mult cu PIB-ul și mediile socioeconomice ale celor două regiuni”, a declarat pentru Euronews Health Zorana Jovanovic Andersen, profesor de epidemiologie a mediului la Universitatea din Copenhaga și membru al comitetului pentru mediu și sănătate al Societății Europene de Pneumologie.

Cercetarea lui Nieuwenhuijsen la nivel de oraș subliniază diferitele provocări cu care se confruntă diferite părți ale Europei.

Nordul Italiei, Polonia și Republica Cehă au înregistrat rate ridicate ale mortalității cauzate de PM2,5, care provin în principal din surse rezidențiale, cum ar fi arderea cărbunelui pentru încălzirea locuințelor și sectorul agricol.

În același timp, mortalitatea cauzată de NO2 - care este determinată în principal de traficul auto și de sectorul industrial - a fost cea mai ridicată în marile orașe și capitale din vestul și sudul Europei.

Numărul deceselor cauzate de poluarea aerului în Europa

  • Macedonia de Nord - 255 de decese la suta de mii de locuitori
  • Serbia - 217 de decese la suta de mii de locuitori
  • Albania - 164 de decese la suta de mii de locuitori
  • Bulgaria - 158 de decese la suta de mii de locuitori
  • Polonia - 125 de decese la suta de mii de locuitori
  • Ungaria - 107 decese la suta de mii de locuitori
  • România - 103 decese la suta de mii de locuitori
  • Slovacia - 98 de decese la suta de mii de locuitori

Pe de cealaltă parte, în rândul țărilor cu cele mai puține decese înregistrate din cauza poluării se numără:

  • Islanda - nu a raportat niciun deces din cauza poluării
  • Finlanda - 3 decese la suta de mii de locuitori
  • Suedia - 6 decese la suta de mii de locuitori
  • Norvegia și Estonia - 7 decese la suta de mii de locuitori
  • Irlanda - 9 decese la suta de mii de locuitori

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE