Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anual aruncăm la gunoi 11 kilograme de haine și creștem poluarea cu textile. Hainele second hand, o alternativă

A început perioada în care prețurile hainelor sunt reduse, iar românii se înghesuie la cumpărături. Însă experții ne sfătuiesc să fim mai cumpătați. Datele Parlamentului European ne arată că fiecare dintre noi aruncăm aproximativ 11 kg de haine la gunoi în fiecare an. Și asta după doar șapte purtări. De anul acesta, românii vor începe colectarea separată a textilelor.

Europenii aruncă la gunoi 11 kg de haine în fiecare an

Sectorul textil este printre cei mai mari poluatori ai planetei. A fost a treia cea mai mare sursă de degradare a apei și de exploatare a terenurilor în 2020. Tot atunci, pentru consumul de textile pentru un european, a fost nevoie, în medie, de 400 de metri pătrați de teren, 391 de kilograme de materiale sau materii prime și de aproximativ 9 metri cubi de apă.

Mircea Ilie, Cofondator Viitor Plus: „Impactul climatic la nivel global al industriei de textile este mai mare decât al transporturilor aeriene și maritime. Combinat la un loc aproximativ, depinde de de surse, dar poate să meargă până la 8-10% din impactul climatic este cauzat de industria textilă și în special de cea a ce se numește fast fashion, adică faptul că se produce foarte mult, se cumpără foarte mult, se poartă foarte puțin și se aruncă foarte repede.”

Europenii consumă aproape 26 kg de textile și aruncă în jur de 11 kg dintre ele în fiecare an, asta după doar aproximativ 7 purtări. Mai puțin de jumătate din hainele folosite sunt colectate pentru refolosire sau reciclare.

Hainele second hand, o alternativă, spun experții

Noul an aduce de obicei și reduceri în magazinele de haine. Experții de mediu ne sfătuiesc să fim cumpătați și să punem preț pe calitate, nu pe cantitate.

Mircea Ilie, Cofondator Viitor Plus: „În mirajul acesta al prețului mic pe unitate, s-ar putea în final să cumpăr mai mult decât dacă aș fi cumpărat un lucru, dar mai scump și de calitate. Dacă vorbim de calitate, de produse de calitate, cu siguranță hainele second hand sunt sunt o alternativă.”

Florentina Bobină, proprietară second hand: „Prin acest lucru noi eliminăm deșeurile și poluarea mediului. Ne referim la produse pe care le refolosim, nu ajung în mediul înconjurător și ne referim la o sustenabilitate atât economică, de mediu și socială.”

Conform Agenției Europene de Mediu, cantitatea de haine produse și aruncate rapid, adică industria fast fashion, a crescut exponențial. Producția de haine s-a dublat în ultimii 20 de ani de la 58 de milioane de tone, la 109 milioane. Iar Agenția Europeană de Mediu preconizează că va ajunge la 145 de milioane de tone până în 2030.

Începând cu acest an, românii vor trebui să colecteze separat textilele. O bună parte din ele vor ajunge la reciclare, iar cele care sunt în stare bună, vor fi donate. La nivelul Uniunii Europene, doar 1% dintre textile devin haine noi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE