Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai mare aisberg din lume, de două ori mai mare decât Londra, este blocat în apropierea insulei britanice Georgia de Sud

Cel mai mare aisberg din lume a eșuat în apele puțin adânci din îndepărtata insulă britanică Georgia de Sud, unde trăiesc milioane de pinguini și foci.

Icebergul, care este de două ori mai mare decât Londra, pare să fie blocat și ar trebui să înceapă să se spargă pe țărmul de sud-vest al insulei.

Bucățile mari de gheață ar putea afecta pinguinii

Pescarii se tem că vor fi nevoiți să se lupte cu bucăți mari de gheață, iar acest lucru ar putea afecta unii pinguini macaroni care se hrănesc în zonă.

Însă oamenii de știință din Antarctica susțin că în gheață sunt blocate cantități uriașe de substanțe nutritive și că, pe măsură ce se topește, ar putea crea o explozie de viață în ocean.

„Este ca și cum ai arunca o bombă cu nutrienți în mijlocul unui deșert pustiu”, spune profesorul Nadine Johnston de la British Antarctic Survey.

Accesul navelor la zonele de pescuit locale ar putea fi restricționat

Ecologistul Mark Belchier, care consiliază guvernul Georgiei de Sud, a declarat: „Dacă se sparge, aisbergurile rezultate sunt susceptibile de a reprezenta un pericol pentru nave, deoarece se mișcă în curenții locali și ar putea restricționa accesul navelor la zonele de pescuit locale.”

Eșuarea este cea mai recentă întorsătură a unei povești de aproape 40 de ani, care a început în 1986, când uriașa bucată de gheață s-a desprins din platforma de gheață Filchner-Ronne.

O poveste de aproape 40 de ani

I-am urmărit traseul cu ajutorul imaginilor din satelit din decembrie, când s-a eliberat în cele din urmă după ce a fost prinsă într-un vortex oceanic.

În timp ce se deplasa spre nord, prin apele mai calde supranumite aleea aisbergurilor, a rămas remarcabil de intact. Timp de câteva zile, a părut chiar să se rotească pe loc, înainte de a accelera la mijlocul lunii februarie, deplasându-se cu aproximativ 30 km pe zi.

„Viitorul tuturor aisbergurilor este că vor muri. Este foarte surprinzător să vedem că A23a a rezistat atât de mult și a pierdut doar aproximativ un sfert din suprafața sa”, a declarat profesorul Huw Griffiths, vorbind pentru BBC News de pe nava de cercetare polară Sir David Attenborough, aflată în prezent în Antarctica.

Colosul de gheață înalt de 300 m a lovit platforma continentală de mică adâncime

Sâmbătă, colosul de gheață înalt de 300 m a lovit platforma continentală de mică adâncime, aflată la aproximativ 80 km de uscat, iar acum pare să fie bine fixat.

„Probabil că va rămâne mai mult sau mai puțin acolo unde este, până când se vor desprinde bucăți”, spune profesorul Andrew Meijers de la British Antarctic Survey.

Acesta prezintă semne avansate de degradare. Cu o dimensiune de 3 900 km pătrați, acesta s-a micșorat constant, pierzând cantități uriașe de apă pe măsură ce se deplasează în mări mai calde. Acum are o suprafață estimată la 3 234 km².

„În loc de o cutie de gheață mare, pură și imaculată, se pot vedea peșteri sub margini”, spune profesorul Meijers.

„Dacă gheața de dedesubt este putredă - erodată de sare - se va sfărâma”

Mareele o vor ridica și o vor coborî, iar acolo unde atinge platoul continental, se va mișca înainte și înapoi, erodând roca și gheața.

„Dacă gheața de dedesubt este putredă - erodată de sare - se va sfărâma sub presiune și poate că va pluti în derivă într-un loc mai puțin adânc”, spune profesorul Meijers.

Existau temeri pentru creaturile mai mari ale insulelor. În 2004, un aisberg dintr-o zonă diferită, numită Marea Ross, a afectat reproducerea pinguinilor, ducând la o creștere a numărului de decese.

Experții spun că animalele sunt în siguranță

Dar experții cred acum că majoritatea păsărilor și animalelor din Georgia de Sud vor scăpa de această soartă.

Gheața ar putea bloca porturile sau perturba navigația atunci când începe sezonul de pescuit în aprilie.

„Va trebui să ne luptăm cu siguranță cu A23a”, spune Andrew Newman de la Argos Froyanes.

Însă oamenii de știință care lucrează în prezent în Antarctica descoperă și contribuția incredibilă a aisbergurilor la viața oceanului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE