Ministrul Mediului a cerut demisia directorilor Romsilva care „asistă pasiv la declinul regiei de 20 de ani”.
Mircea Fechet a respins oferta făcută de instituție prin care doar 11 regii s-ar fi închis, asta în contextul în care ministrul a cerut ca toate regiile care au fost în pierdere să dispară. Adică dublu față de ce a propus Romsilva.
Sindicaliștii din silvicultură spun însă că un astfel de sistem nu ar funcționa.
Fechet vrea închiderea direcțiilor silvice ineficiente
Mircea Fechet, Ministrul Mediului a cerut închiderea tuturor direcțiilor silvice care au fost ineficiente în 2024. Romsilva a avut la dispoziție șapte zile pentru a veni cu un plan, însă acesta nu a fost suficient de ambițios, a spus ministrul.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Una dintre soluțiile pe care aceștia au le-au prezentat era legată de timpul pe care ar trebui să-l așteptăm pentru ca anumiți directori incompetenți să iasă la pensie. Ori eu nu pot să aștept pe nimeni să iasă la pensie. În niciun caz nu pot fi de acord cu reducerea cu 11 direcții silvice, de la 41 la 30, cât mi-au prezentat cei de la Regie. Când ai 24 de direcții silvice care fac pierderi, nu poți să spui că mai bine de jumătate dintre ele ar trebui să rămână și să funcționeze ca și până acum. Toate direcțiile silvice neperformante vor fi desiființate.”
Reacția Romsilva
Într-un răspuns pentru Euronews România, Romsilva spune că planul de reorganizare propus de aceștia, adică reducerea direcțiilor silvice cu 10 sau 12 regii, este suficient. De asemenea, aceștia spun că pierderile înregistrate sunt conjuncturale și că nu sunt un criteriu în analiza eficienței administrării pădurilor. Romsilva menționează și că, per total, instituția a înregistrat profit.
Totul a pornit de la Ordonanța Trenuleț, prin care fiecare minister trebuie să reducă bugetele. În cadrul Romsilva au fost descoperite sporuri de peste 170 de milioane de lei, doar în 2024. De anul acesta, primele sau sporurile au fost tăiate. Sindicaliștii din silvicultură spun însă că toate au fost acordate în baza contractului colectiv de muncă și că lucrurile nu vor funcționa cu mai puține regii silvice.
Silviu Geană, preşedintele Federaţiei Silva: „Chiar dacă unim două direcții sărace, trei direcții sărace sau zece direcții sărace, nu vom face nimic altceva decât o direcție silvică mult mai săracă. Toată această campanie de denigrare la care asistăm zilele acestea va genera o sumedenie de probleme. Vor fi în perioada următoare, victime ale tot felul de atacuri asupra integrității lor corporale, pentru că am mai avut campanii de genul ăsta în urmă cu anii buni, când anumiți politicieni spuneau că silvicultorii nu mai au ce să caute în în păduri.”
Experții de mediu spun însă că reforma a început de jos în sus și că ar fi trebuit ca prioritară să fie protecția pădurii.
Radu Vlad, expert în păduri WWF România: „Pentru început trebuie stabilit ce vrem de la păduri, care sunt indicatorii de performanță, mai ales cei ne-economici, abia în final să ajungem la această reorganizare administrativă a instituției. Avem niște obligații care decurg din strategiile europene, din codul silvic la nivel național cu privire la obiective de protecție a mediului, suprafața de păduri strict protejată.”
Romsilva gestionează aproximativ 4,3 milioane de hectare de păduri. Rolul principal este de protejare a mediului, dar are și un rol economic. Acela de vânzare a lemnului.