2024 a fost dominat de catastrofe meteorologice, însă în mijlocul dezastrelor, s-au născut și speranțe. Și asta pentru că biologii au reușit să aducă pe o cale mai bună multe specii amenințate. Este vorba de urși panda, lei, râși, crocodili și animale acvatice. Existența lor a fost pusă în pericol de schimbările climatice, braconaj și pierderea habitatului.
Doi pui de panda au făcut senzație la grădina zoologică din Hong Kong. Masculul și femela au fost primele exemplare din specia lor care au venit pe lume acolo. Nașterea a fost o premieră și pentru mama ursuleților, care avea deja 19 ani.
Iar în Maroc, biologii de la Grădina Zoologică Națională din Rabat au sărbătorit nașterea unui pui de leu dintr-o specie rară - Atlas. Azaghar este cel mai nou membru al unei familii de feline care odată dominau Africa de Nord. Puiul este rezultatul unui program de reproducere început în 2022.
Puii de crocodil sunt mândria Cambodgiei. Localnicii au descoperit cinci cuiburi cu ouă de crocodil siamez, din care au eclozat 60 de puii la începutul verii. Este vorba despre dintre cele mai rare reptile din lume, pe care biologii o consideră puternic amenințată.
În Kenya, oamenii de știință au făcut pași uriași în încercarea de a salva de la dispariție Rinocerul Alb de Nord. După mai multe teste, conservaționiștii au anunțat că sunt foarte aproape de a produce primii pui. Aceștia ar urma să vină pe lume cu ajutorul unei mame surogat din specia Rinocerul Alb de Sud și a embrionilor produși în laborator.
Thomas Hildebrandt, șef proiect BioRescue: „Astăzi, putem spune că avem 33 de embrioni de Rinocer Alb de Nord. Embrioni de Rinocer Alb Nordic. Aceşti embrioni provin de la doi taţi diferiţi. Așadar aceasta este cu adevărat o veste foarte bună. Calitatea acestor embrioni este excelentă. Și asta înseamnă că putem avea descendenți din acești embrioni când vom începe programul de transfer de embrioni.”
Spania se mândrește că a reușit să facă pași importanți în salvarea râsului iberic. Acesta a fost considerat cea mai amenințată specie de felină din lume, însă programele de conservare s-au dovedit un succes. Experții spun că în 2001 mai erau 62 de exemplare în lume, însă acum populația totală este estimată la mai mult de 2.000.
Și lumea din adâncuri și-a dovedit bogăția. Un grup internațional de oameni de știință a descoperit peste 100 de specii noi care trăiesc în largul coastei statului sud-american Chile. Este vorba de corali de adâncime, bureți de mare, arici de mare, amfipode și homari.
Erin Easton, profesor asistent la Universitatea din Texas Rio Grande Valley: „Ne-am extins substanțial cunoștințele despre biodiversitatea oceanului. Credem că, prin observațiile noastre, am crescut numărul de specii cunoscute pentru această regiune cu aproximativ 34%, chiar mai mult. Și este vorba despre o biodiversitate despre nu aveam nicio idee că există. Cele peste 100 de specii potențial noi - sunt toate specii noi pentru știință. Și cum tot mai multe schimbări au loc în întreaga lume, tot mai multe comunități marine sunt în pericol înainte de a ști vreodată ce este acolo și ce importanță au.”
La fel de importantă este însă și supraviețuirea unor specii de păianjeni. De aceea, în statul american Colorado a fost creat un festival care marchează sezonul de împerechere al tarantulei. Sute de oameni vin an de an să observe insectele în mediul lor natural.