Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comunitățile de energie, soluția pentru prețurile mari. În Ioannina, un sat din Grecia, peste 180 de persoane beneficiază de energie gratuită

În fața crizei energetice, unii europeni au găsit soluții - Comunitățile de energie, prin care oamenii pot să creeze și să folosească energie la comun. În Grecia, o mână de oameni s-a mobilizat și a construit două parcuri solare. Acum facturile de electricitate sunt aproape zero.

Maia Bondici, jurnalistă Euronews: „Dintre cei peste 100.000 de locuitor din  Ioannina, un orășel din vestul Greciei, aproximativ 180 sunt într-o comunitate de energie. Au fost construite două parcuri fotovoltaice, fiecare cu o capacitate de 100 kw.”

Andrei Crăciun, Coordonator de campanie, Greenpeace România: „Este una dintre soluțiile pe care noi o promovăm pentru a asigura securitatea energetică, accesul la energie curată și ieftină. Practic, oamenii dețin mijloacele prin care își pot produce, gestiona și ulterior consuma în manieră colectivă energia.” 

Cum funcționează comunitățile energetice în Ioannina

Totul a început în 2021, în plină pandemie, când piața energetică dădea deja de ceva vreme semne că este instabilă.

Dimitris Kitsikopoulos, membru în consiliul de directori CommonEn: „Am început să creștem gradul de conștientizare la nivel local în Ioannina cu privire la modelul comunităților energetice și autoconsumul colectiv. Am realizat că interesul pentru astfel de inițiative era în creștere, așa că am decis să înființăm această comunitate energetică în 2021. În 2022, am construit acest parc solar pentru a ajuta familiile locale și companiile locale să își reducă facturile la electricitate.” 

Și a funcționat. Facturile la energie sunt acum aproape zero pentru cei peste 180 de membri ai comunității.

Chris Giotitsas, Președintele comunității de energie CommonEn: „Trebuie să plătești taxele suplimentare adăugate la factura de energie, cum ar fi taxele pentru climă, taxele municipale etc. Acestea nu pot fi evitate. Dar, atâta timp cât membrii nu consumă mai mult decât ceea ce se produce din partea lor, factura de consum efectivă este zero. De fapt, în ultimul an, aceasta a fost chiar negativă.” 

Cele două parcuri solare din Ioannina produc în total 270.000 de kilowați oră pe an și acoperă nu doar nevoile membrilor din comunitate, ci și pe ale unei familii vulnerabile care nu își mai putea plăti facturile.

Thomas Giotitsas, viceprimarul din Ioannina: „Prin aceste comunități energetice, ambiția noastră este să producem electricitate și să o furnizăm gospodăriilor sărace sau clădirilor municipale, pentru a atinge obiectivul de neutralitate energetică.” 

Ioannina este și unul dintre cele șase orașe din Grecia care și-au asumat reducerea emisiilor cu 80% până în 2030, printr-un pact al Uniunii Europene în ceea ce privește orașele verzi. Comunitățile de energie joacă un rol crucial în atingerea acestei ținte. Comunitatea își reduce impactul asupra mediului cu 108 tone de emisii de carbon în fiecare an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE