Iarna aceasta s-ar putea să dăm nas în nas cu ursul în zonele montane. Din cauza căldurii, urșii au intrat mult mai târziu în bârlog sau poate chiar deloc. Animalele își schimbă obiceiurile din cauza căldurii, lucru care le pune în pericol existența. Și unele specii de păsări sau pești și-au schimbat migrația și sunt văzute din ce în ce mai des în România, pe timpul iernii.
Dacă oamenii se adaptează la schimbările bruște de temperatură, animalelor le ia ceva timp să se dezobișnuiască de ceasul biologic. În plin sezon de hibernare al urșilor, turiștii care au vizitat weekendul trecut lacul Tarnița au văzut urme proaspete de urs în zăpadă. Un lucru neobișnuit, spun experții. Căldura îi scoate pe urși din bârlog. De aceea ar fi indicat, spun specialiștii, să mergem doar pe traseele marcate.
Cristian Papp, expert în urși WWF România: „Din cauza disponibilității hranei, inclusiv în noiembrie, coroborat și cu temperaturile înalte, urșii intră destul de greu la hibernat. Adică vorbim de sfârșit de noiembrie și chiar decembrie. În anumite cazuri, dacă urșii au hrană disponibilă pe parcursul iernii, ei nici nu intră la hibernare.”
Schimbările climatice pun în pericol animalele
Din cauza temperaturilor ridicate, unele păsări și-au schimbat perioada de migrație sau chiar aleg să rămână în România în sezonul rece. Așa că există riscul să rămână fără mâncare.
Dr. Emanuel Baltag, Director Stațiunea Biologică Marină Ioan Borcea: „Încep să fie tot mai multe cazuri de de astfel de specii. Dacă ne uităm, de exemplu la grauri care plecau în zona mediteraneană, aceștia încep să rămână tot mai mult la noi. Vedem anual tot mai multe berzi care încep să rămână în România. Chiar zilele trecute erau observații de pupăză lângă Arad, una lângă Tulcea.”
Și peștii și-au schimbat obiceiurile. Unele specii se înmulțesc mai repede decât ar trebui sau se întorc în apele din România înainte ca mediul acvatic să fie propice pentru ele. Deși asta îi avantajează pe pescari, peștii au de suferit.
Florin Timofte, director Institutul Grigore Antipa: „Probabil că în anii viitori, pescarii nu vor întrerupe pe script se zonă de iarnă. 0200 Având în vedere situația asta cu temperaturi ridicate de 10° principala problemă ar fi migrația mult mai timpurie a unor specii de pești. Vorbim, de exemplu, migrația scrumbiei, care va avea loc probabil mult mai devreme decât era obișnuită să spunem lumea, pescarii.”
Și albinele sunt păcălite de temperaturile ridicate. Multe ies din stupi crezând că este cald, însă îngheață în momentul în care temperatura se schimbă brusc.
Ioan Fetea, Președinte Asociața Crescătorilor de Albine din România: „Matca la o anumită temperatură de peste 15° afară sigur că depune ouă și există riscul ca acest puiet să înghețe. Ieșirile frecvențe pot fi suprapuse uneori cu condiții de vânt, frig care urmează imediat după un zbor de curățire a lor și în aceste condiții albinele rămân afară pe câmp, pe terenul unde își fac zborul de curățire, nu se mai întorc în stup.”
La nivel global sunt peste 1.600 de specii de animale pe cale de dispariție din cauza schimbărilor climatice.