Fenomenele extreme și încălzirea globală ne schimbă viața în fiecare zi. În 2024, omenirea a cunoscut cu 41 de zile călduroase mai mult decât s-a întâmplat în 2023. Nu doar căldura insuportabilă a fost o problemă, ci și furtunile și inundațiile. Iar fenomenele se vor intensifica. Asta au explicat specialiștii la Euronews.
Fenomenele extreme și încălzirea globală ne schimbă viața în fiecare zi, iar ele se vor intensifica, avertizează specialiștii
Un grup de cercetători de la World Weather Attribution au ajuns la concluzia că Pământul a fost în 2024 martorul unora dintre cele mai fierbinți zile măsurate vreodată. Au fost doborâte recorduri climatice unele după altele.
Kristina Dahl, vicepreședinte pentru științe climatice la Climate Central: „Țările cele mai sărace și mai puțin dezvoltate de pe planetă sunt locurile care se confruntă cu un număr și mai mare. Deci, locuri precum Grenada, Trinidad şi Tobago se confruntă cu 150 sau mai multe zile, care sunt la niveluri periculoase de căldură pe care le putem atribui direct schimbărilor climatice.”
Nici România nu a fost ocolită de fenomenele extreme, iar acestea vor fi și mai dese în viitor, spun specialiștii.
Bogdan Antonescu, fizician și specialist în fenomene extreme: „Ne păstrăm în același trend, ceea ce înseamnă că o să observăm în continuare valuri de căldură, apoi, partea aceasta de fenomene extreme, ceea ce înseamnă furtuni cu precipitații intense, exact cum am avut de exemplu în România la sfârșitul lui august, la mijlocul lunii septembrie.”
Soluția pentru a diminua efectele crizei climatice ar fi renunțarea la combustibilii fosili și tranziția mai accelerată la energia verde. Pentru asta este nevoie atât de voința guvernelor, cât și a... pământenilor.
Bogdan Antonescu, fizician și specialist în fenomene extreme: „Ce putem face este să ne alegem factori de decizie care să fie interesați de aceste probleme legate de mediu. Schimbările climatice sunt o problemă destul de mare în prezent și impactul lor o să crească și în viitor, iar la nivel individual sunt o mulțime de lucru de făcut. De exemplu, utilizarea de energie regenerabilă, tot ce înseamnă parte de reciclare”.
Anul trecut, cercetătorii internaționali au examinat în detaliu 29 de evenimente meteorologice extreme, care au provocat moartea a cel puțin 3.700 de oameni și au forțat câteva milioane să își părăsească locuințele.