În noul Cod silvic, adoptat astăzi de Parlament, sunt prevăzute mai multe măsuri esențiale pentru protejarea pădurilor și a spațiilor verzi din orașe. Pentru ca toate aceste măsuri să fie aplicate mai este nevoie doar ca legea să fie promulgată de președinte.
Principalele măsuri cuprinse în noul Cod silvic
- Drumurile forestiere vor fi supravegheate video, cu sisteme tehnice de monitorizare/înregistrare.
- Este reglementat totodată sistemul de sancţiuni penale.
- Noi infracţiuni silvice: falsificarea datelor informatice de natură silvică şi falsul în declaraţiile informatice vor fi pedepsite cu 1 până la 5 ani de închisoare.
- Înfiinţarea Registrului Forestier Naţional (RFN) pentru evidenţa exploataţiilor forestiere.
- Se stabilesc clar obligaţiile şi drepturile proprietarilor de terenuri forestiere.
- Se extinde suprafaţa unde sunt interzise tăieri la ras la parcurile naturale şi toate ariile naturale protejate din România.â
- Se dublează suprafaţa minimă acoperită cu arbori.
- Se introduce termenul de "folosinţă agrosilvică", ceea ce înseamnă că terenurile agricole vor putea fi mai uşor împădurite.
Noul Cod silvic conține mai multe reforme importante
„Astăzi este o zi bună pentru păduri, pentru mediu și, în final, pentru sănătatea noastră, a tuturor. Vreau să mulțumesc Ministerului Mediului, dar și tuturor parlamentarilor care au votat transpartinic reforme reale pentru protejarea pădurilor. După ani de muncă și luni de negocieri, am adoptat un nou Cod silvic care conține mai multe reforme importante, astfel încât să ne protejăm în sfârșit pădurile țării. Nu este un act normativ perfect, dar am reușit, în colaborare cu celelalte partide parlamentare, să adoptăm măsuri ferme, care arată că, în sfârșit, vocea societății civile, a experților și a tuturor celor care iubesc și protejează mediul a fost auzită în Parlamentul României”, declară deputata USR Diana Buzoianu, vicepreședintă a Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților.
„Pădurile continuă să dispară sub ochii noștri, iar mafia lemnului prosperă pe seama sănătății românilor”
USR mai subliniază că doptarea unui nou Cod silvic și implementarea unor măsuri ferme „constituie o urgență pentru România în condițiile în care pădurile continuă să dispară sub ochii noștri, iar mafia lemnului prosperă pe seama sănătății românilor”.
De asemenea, USR mai susține că trebuie ca măsurile prevăzute în PNRR să fie urgentate și implementate, fie că vorbim de suprafețe noi de teren împădurite sau reîmpădurite (pentru a ajunge la peste 20.000 de hectare plantate până în 2026), fie de dotarea corespunzătoare a Gărzii Naționale de Mediu sau de operaționalizarea echipamentelor de monitorizare a calității aerului, radioactivității și zgomotului.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat în plen că este unul dintre acele momente în care Parlamentul dă României, după 15 ani, o lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor.
Conservarea pădurilor româneşti, a economiei şi a vieţii
"15 ani în care am evoluat ca societate, în care aşteptările au crescut şi provocările s-au diversificat. E o lege care merită din plin să fie în procedură de urgenţă, nu doar pentru că reprezintă un jalon important în PNRR, ci pentru că timpul nu mai are răbdare cu pădurile din România, pentru care avem nevoie de reglementări clare şi actuale. Astăzi nu vorbim doar despre lemn, ci vorbim despre importanţa pădurii pentru fiecare dintre noi. (...) Nu vorbim doar despre industria lemnului, ci despre un sector economic care a ajuns la 3,5% din PIB, având un aport important în balanţa comercială a României", a transmis ministrul.
Potrivit acestuia, noul Cod silvic răspunde celor trei perspective definitorii: conservarea pădurilor româneşti, a economiei şi a vieţii.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.