Poluarea de Crăciun din acest an nu a mai fost la fel de mare ca anii trecuți. Vântul și ploile ne-au salvat de substanțele ajunse din sobe, dar și din tobele de eșapament în aerul respirat. Odată ce se vor liniști precipitațiile, experții se așteaptă ca noxele să umple din nou atmosfera.
Poluarea va crește în apropierea Revelionului, spun specialiștii.
Maia Bondici, jurnalistă Euronews România: „Deși în fiecare an, zilele de 24 și 25 decembrie sunt printre cele mai poluate, anul acesta, datorită ploii și vântului, indicii de poluare au fost la cote minime.”
Oana Neneciu, director Ecopolis: „Dacă de Crăciun am scăpat cu vântul acesta de poluare, probabil că pe 31 și întâi vom vom observa depășiri considerabile ale poluanților din cauza în special a petardelor, dar și a traficului intens, plus încălzire și toate celelalte surse din oraș.”
Bucureștiul este în topul celor mai poluate capitale europene.
Femeie: „Sufocant, iar praful se resimte și în casă. Acum șterg și acum se depune din nou.”
Femeie: „Asta e. Suntem născuți, crescuți în București. Și noi știm, fiind și destul de în vârstă, cum era aerul atunci și cum e acum. Îl simțim.”
Femeie: „La țară e aer curat, pomi, verdeață, gazon. Aici e prea puțin.”
Care este principala sursă de poluare în sezonul de iarnă
Maia Bondici, jurnalistă Euronews România: „Dacă pe timpul verii peste 60% din poluare provine din trafic, pe timpul iernii, principala sursă care poluează aerul este încălzirea locuințelor. Din cei 3,5 milioane de români care se încălzesc cu ajutorul sobelor, peste 80.000 se află în București și Ilfov.”
Oana Neneciu, Director Ecopolis: „De multe ori e vorba și de deșeuri sau deșeuri lemnoase care conțin, pe lângă faptul că degajează multă cenușă, conțin și uleiuri sau tot felul de substanțe toxice care, iată, ies în atmosferă și cumva ajungem la aceste valori foarte mari.”
Unii oameni din București pun pe foc resturi pentru a se încălzi cu ajutorul sobelor
În luna noiembrie am vorbit cu un bucureștean care ne-a arătat condițiile în care reușește să se încălzească.
Bărbat: „Uitați-vă și dumneavoastră cum stăm!”
Reporter: „Și nu s-a tras gaz aici niciodată?”
Bărbat: „Nu s-a tras, doamnă. Uite așa stau de vreo 15 ani. Asta (soba) arăta frumoasă că am luat-o de nouă, dar de zece ani, s-a mai putrezit. Uite, nu pot să deschid nici capacul deoarece cade soba. Am un cărucior. Și mă duc după lemne că n-am ce să fac. Ce găsim după gunoaie, doamnă!”
Un studiu al organizației Ecopolis arată că odată cu scăderea temperaturii sub 10 grade Celsius, adică momentul în care se pornește termoficarea, valorile poluării în București se dublează.