Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alge salvate de la dispariție. Cercetătorii au reușit să cultive în laborator 1.000 de exemplare într-un an

O algă brună, aflată în pericol de dispariție, dar esențială pentru refacerea ecosistemului din Marea Neagră, a fost multiplicată cu succes în laboratoarele Institutului de Cercetări Marine din Constanța. Specialiștii au reușit să obțină o mie de exemplare, pe parcursul unui an. Iar acum, o algă verde, de mare interes ecologic, dar și cu potențial economic, se află în teste pentru cultivarea artificială. 

Considerată cea mai importantă algă din ecosistemul Mării Negre, alga brună, denumită științific Cystoseira Barbata a fost aproape distrusă în urma unui episod de îngheț extrem în anii '70. Existența ei este esențială pentru habitatele de pești și moluște. 

Oana Marin, cercetător științific: „Pentru a preîntâmpina dispariția ei totală, am cultivat-o în laborator am obținut numeroase exemplare pe care ulterior vom încerca să le ducem în mediul natural pentru a reface aceste habitate atât de periclitate, pentru numeroase organisme acvatice, inclusiv pești comerciali.” 

Testele pentru algele verzi: Un nou pas pentru refacerea ecosistemului marin

O mie de exemplare au fost obținute artificial în laborator. Un ritm de creștere peste așteptări. 

Florin Timofte, directorul Institutului de Cercetări Marine Grigore Antipa: „Urmăm acum etapa a doua, testarea în mediul natural, nu este suficientă testarea în laborator, trebuie să dovedim că aceste tehnologii sunt viabile și în mediul natural.”

Și specialiști de la Institutul de Biologie al Academiei Române încearcă reproducerea algelor brune, în colaborare cu un investitor privat. 

Laurențiu Dobre, manager proiect: „S-au utilizat metode de biotehnologie, de multiplicare în vitro, rezultatul final fiind obținerea de 500 de indivizi aclimatizați în două pepiniere una la Constanța și una la Agigea. Sunt în graficul de supraviețuire, s-au aclimatizare, s-au înregistrat creșteri dar și pierderi.” 

În teste la Institutul din Constanța se află și o specie de alge verzi, pe care biologii vor să o introducă în mare, în zonele recent înnisipate unde ecosistemul are nevoie de refacere. Experimentele fac parte dintr-un amplu proiect care se desfășoară la nivel regional pentru protejarea mediului marin. 

Diana Sobaru, jurnalist Euronews: „Specialiști din toată Europa lucrează în acest moment la proiecte și tehnologii pentru refacerea ecosistemelor și a habitatelor, dar și pentru combaterea poluării din mediul acvatic. Pentru toate acestea, Comisia Europeană a pus la bătaie 7 miliarde de euro.” 

Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin: „Unele țări sunt avansate și au o istorie mai îndelungată de cercetare. La noi abia a început să se miște de 10- 15 ani cu ajutorul bugetelor primite de la Uniunea Europeană pentru că  bugetele de pe plan local sunt să spunem drept… inexistente.” 

Dacă algele reproduse în laborator vor supraviețui în mare, cercetătorii iau în calcul și exploatarea economică, mai ales în cazul speciilor verzi, pline de vitamine, care ar putea fi folosite în industria cosmetică și farmaceutică, dar și în agricultură, ca fertilizatori naturali. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE