Aproape toată țara rămâne sub cod galben de ger, până săptămâna viitoare. Meteorologii se așteaptă ca, în cele mai friguroase nopți, temperaturile să scadă până la -18 grade. Valul de frig vine după două zile în care Bucureștiul și alte 10 județe au fost sub cod galben de ninsori, iar zonele care nu au fost încă deszăpezite s-ar putea transforma în patinoare. În ciuda acestui lucru, datele arată clar: în medie, avem ierni din ce în ce mai calde, cu din ce în ce mai puțină zăpadă. Asta în vreme ce, dintr-o sută de români, 76 se declară îngrijorați de schimbările climatice.
Zăpada în orașe, apariție tot mai rară
Reporter: V-ați dezobișnuit?
Fără zăpadă? Cam da.
Pe vremea mea, zăpada era zăpadă.
Stratul de zăpadă de anul acesta a fost cel mai mare din ultimii ani și a ajuns până la 48 de centimetri în București. Episoadele de acest fel devin mai degrabă excepție decât regulă.
Roxana Bojariu, climatolog: Dacă urmărim pe decenii, observăm că de la un strat de zăpadă de peste un metru, înregistrat în 1954, în 1985 am avut în București, de exemplu, un strat de zăpadă cam de 80 de centimetri, în timp ce în anii '90 am avut 70 de centimetri și, în 2012, peste 60 de centimetri.
Anul 2012 a fost și ultimul an în care, de Crăciun, stratul de zăpadă a depășit 15 centimetri în București, conform datelor strânse de specialiștii platformei infoclima.ro.
Roxana Bojariu, climatolog: În general, vorbim de o diminuare a stratului de zăpadă ca grosime, dar și ca extindere, mai ales în regiunile joase, ceea ce, însă, nu exclude, cum vă spuneam, episoade cu condiții severre, chiar pe fundalul acestei încălziri globale.
Între timp, aproape toată țara se pregătește de un val de vreme geroasă. Temperaturile vor ajunge chiar și la minus 18 grade în cele mai friguroase nopți. Specialiștii se așteaptă la probleme și în zonele de munte, acolo unde vremea ar putea duce la creșterea riscului de avalanșe. În București, la sfârșitul săptămânii, temperatura ar putea să scadă până la minus 16 grade. Nici temperaturile maxime nu vor duce mercurul din termometre peste 0 grade. Primăriile de sector au scos în stradă peste 260 de utilaje și aproximativ 1700 de muncitori. Chiar și așa, în multe zone, trotuarele au rămas încă necurățate.
Roxana Bojariu, climatolog: Problema mare acum pentru orașe este faptul că am putea avea ghețuș. Zăpada topită în timpul zilei, pentru că noi ne apropiem totuși de primăvară și solația este mai mare și dacă nu avem nori, e clar că în timpul zilei radiația solară contribuie la topirea în parte a zăpezii, chiar dacă vom avea temperaturi mai scăzute și ziua.
Un studiu recent, realizat de Ipsos la comanda Greenpeace, arată că peste 80 la sută dintre oamenii din orașele României cred că schimbările climatice reprezintă un pericol, iar 76% se declară îngrijorați în această privință.