ALIMENTE
Prețul alimentelor la nivel global, în creștere. Costurile au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni
Prețul alimentelor la nivel global a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni. O arată datele strânse de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.
Mâncăm scump și nesănătos. Global, prețurile alimentelor au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni
Global, prețul alimentelor a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni. O arată datele strânse de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite. Conform analizei, uleiurile vegetale s-au scumpit cel mai mult: cu 7,3% față de luna trecută.
România la Campionatul Mondial de Măcelărie. 12 măcelari ne vor reprezenta în competiția pentru excelență și zero risipă
Doisprezece măcelari ne vor reprezenta, pentru prima dată, la Campionatul Mondial de Măcelărie. Competiția va fi organizată la Paris, în martie 2025, iar, echipa noastră se pregătește la foc continuu.
Toate alimentele românești ar putea avea adaosul comercial plafonat, spune Ministerul Agriculturii, în timp ce comercianții transmit un avertisment
Ministerul Agriculturii ia în calcul să plafoneze adaosul comercial pentru toate alimentele produse în România. În acest moment, adaosul este plafonat pentru 17 categorii de produse de bază, cum ar fi pâinea albă, carnea de pui sau uleiul de floarea-soarelui.
6.000 de lei pe lună. Cu atât trăiește o familie cu trei copii din București, cumpărând cele mai ieftine alimente din magazine
O familie cu trei copii din București a povestit la Euronews România că trăiește cu doar 6.000 de lei pe lună, jumătate din suma indicată de INS, necesară pentru a satisface nevoile de bază.
Prețul cărnii de porc ar putea să crească înainte de sărbători și cu 15%, avertizează asociațiile crescătorilor de porcine
Brutarii din Europa se pregătesc pentru un Crăciun scump, după ce au crescut prețurile la unt, zahăr și ciocolată. Pe pieţele mondiale, untul european se tranzacţiona la un record de 8.706 dolari pe tonă la 29 septembrie, în creştere cu 83% faţă de 2023.
Care e diferența între mențiunile „A se consuma până la data de…” și „A se consuma de preferință înainte de data…”, de pe etichete
Când vine vorba de siguranța alimentelor, etichetarea corectă joacă un rol esențial. Două dintre cele mai des întâlnite indicații de pe ambalaje sunt „A se consuma până la data…” și „A se consuma de preferință înainte de data…”.
Educație pentru alimentație sănătoasă cu chefi celebri: „O nutriție bună pentru copii înseamnă 80% legume, împreună cu fructe”
Începând din această toamnă, peste 185.000 de elevi din peste 6.000 de școli învață despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă în cadrul unui opțional susținut de unii dintre cei mai cunoscuți bucătari din țara noastră și nu numai.
Legumele românești, o raritate în restaurante. Cum își propune o asociație să faciliteze drumul producătorului către Horeca
Usturoi de Copălău, varză de Lăzarea sau Ceapă de Pericei, toate sunt legume românești, însă nu le găsim în toate restaurantele din țară. Micii producători susțin că este o adevărată provocare să distribuie în domeniul horeca și cer ajutor.
Produse BIO sau convenționale: merită diferența de preț? Produsele BIO sunt cultivate fără chimicale, un plus pentru sănătate și mediu
Majoritatea dintre noi ne-am confruntat cu situația de a alege între roșii obișnuite și roșii BIO. Diferența de preț este vizibilă și ne-am întrebat dacă merită să plătim în plus pentru produsele BIO.
Cartofii dulci iau locul pepenilor la Dăbuleni. Cum a reușit soiul din Coreea să se adapteze condițiilor din Dolj
Solurile nisipoase pot da roade foarte mari, însă au nevoie de culturi adecvate. Cartoful dulce de exemplu dă roade pe un astfel de teren, o demonstrează cercetătorii de la Stațiunea Dăbuleni, din județul Dolj.
ANPC începe lupta cu fenomenul „Shrinkflation”. Produsele care au un gramaj mai mic, dar prețul neschimbat vor fi semnalate la raft
O cantitate mai mică, la același preț. Autoritățile vor să combată fenomenul Shrinkflation, așa că de azi a intrat în vigoare ordinul ANPC prin care operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii despre produsele a căror cantitate a fost redusă, dar pentru care plătesc la fel.
Etichetele Nutri-Score ar putea reveni la raft. Ambalajul ne comunică cât de sănătoase sunt anumite produse
Etichetele Nutri-Score ar putea reveni la raft. Cu ajutorul lor, producătorii vor putea transmite consumatorului cât de sănătoase sunt anumite produse în funcție de valoare lor nutrițională.
Ordinul împotriva înșelătoriei la raft, numită shrinkflation, publicat în Monitorul Oficial. Ce trebuie să facă cei care au același preț la produse cu gramaje reduse
Într-o lună de acum înainte, vom găsi în magazine etichete speciale în dreptul produselor care au gramaj mai mic, dar preț neschimbat.
Spaniolii renunță la folosirea uleiului de măsline în favoarea celui de floarea-soarelui, pe fondul creșterii prețurilor
Uleiul de floarea-soarelui a devenit cea mai populară alegere în gospodăriile spaniole, depășind uleiul de măsline, care a fost mult timp un element esențial al dietei mediteraneene.
Uleiul de măsline s-ar putea scumpi. C.E. pregătește un nou regulament pentru piața europeană, care s-ar publica în toamnă
Uleiul de măsline s-ar putea scumpi considerabil din toamnă, ca urmare a unor reglementări noi în domeniu. Comisia europeană va fixa o limită pentru prezența hidrocarburilor aromatice, lucru care va duce la ieșirea de pe piață a unor mari cantități de ulei, anunță producătorii din Grecia.
România, pe primul loc la numărul de comenzi de kebab. Un singur bucureștean a făcut anul trecut 349 de comenzi
Este Ziua Internațională a Kebabului, mâncarea preferată a multor români. Aproape 70% dintre comenzile de anul trecut, din regiunea de Sud-Est a Europei, au fost făcute în țara noastră.
Are balta fabrică. Doar una. O singură unitate de procesare a produselor pescărești pe întreg litoralul românesc
Cu peste 80 de kilometri de litoral și o mare doldora de pește și fructe de mare, județul Constanța are o singură fabrică de procesare a peștelui, scoicilor și rapanelor din Marea Neagră.