Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cartofii dulci iau locul pepenilor la Dăbuleni. Cum a reușit soiul din Coreea să se adapteze condițiilor din Dolj

Solurile nisipoase pot da roade foarte mari, însă au nevoie de culturi adecvate. Cartoful dulce de exemplu dă roade pe un astfel de teren, o demonstrează cercetătorii de la Stațiunea Dăbuleni, din județul Dolj. Anul acesta, chiar dacă a fost secetos, cartoful dulce are o producție mult mai mare. Leguma poate fi folosită atât pentru consum cât și în diferite industrii. În România însă cartoful dulce nu este cultivat pe scară largă pentru că lipsește partea de procesare și valorificare.

Așa arată cartoful dulce, plantat la Dăbuleni, pe solurile nisipoase ale Stațiunii de Cercetare. Acest soi de cartof provine din Coreea și a reușit să fie adaptat la condițiile de cultură din Sahara Olteniei. Agronomii spun că au reușit chiar să obțină producții foarte mari. 

Gheorghe Coteț, inginer Stațiunea de Cercetare Dăbuleni: „În condiții de irigare și fertilizare corespunzătoare, producțiile obținute la noi la Dăbuleni sunt ai mari decât cele obținute la Coreea. De altfel, la nivel mondial în producțiile obținute media este 12,6 tone la hectar în timp ce la noi avem soiuri care obțin și 50 de tone la hectar.” 

În România sunt deja mai multe soiuri de cartof dulce care a fost adaptate la condițiile climatice. Dintr-un singur cuib se pot obține și peste două kilograme de cartof dulce, iar leguma poate fi folosită chiar și în industrie.

Alina Paraschiv, inginer Stațiunea de Cercetare Dăbuleni: „Sunt trei tipuri de cartof dulce, cartof cu pulpa roșu-violaceu, cu pulpa galben portocalie și cu pulpa albă. Ei au...Toți sunt foarte buni. Pe lângă consumul în stare proaspătă, fierți, copți sau în diferite preparate culinare ei pot fi folosiți pentru perolofirpararea diferitelor pudre, diferiților coloranți alimentari.”

Potențialul neexploatat al cartofului dulce în România

La Dăbuleni cartoful dulce se cultivă de aproximativ 10 ani. Cartofii dulci de la Dăbuleni sunt vânduți și în țară. Doar că această cultură nu este foarte populară pentru că în România lipsește partea de valorificare. 

Ștefan Nanu, director adjunct Stațiunea de Cercetare Dăbuleni: „În ciuda acestor condiții climatice, care sunt într-o continuă schimbare și destul de vitrege pentru mare majoritate a speciilor cu care eram noi obișnuiți, românii, pentru cartoful dulce acest an a fost un an bun, un an de excepție. Rămâne să se rezolve partea de valorificare și de prelucrare a cartofului dulce care în acest moment în România lipsește cu desăvârșire.” 

Potrivit, inginerilor de la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni în România anul acesta din două hectare se vor obține 100 de tone de cartof dulce, cu 20 de tone mai mult față de anul trecut. De altfel, agronomii spun că în prezent cartoful dulce este cultivat pe suprafețe mici, mai mult pentru consum propriu. Un kilogram de cartof dulce pleacă de la Dăbuleni cu prețul de șapte lei pe kilogram și este comercializat și prin curierat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE