Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Etichetele Nutri-Score ar putea reveni la raft. Ambalajul ne comunică cât de sănătoase sunt anumite produse

Etichetele Nutri-Score ar putea reveni la raft. Cu ajutorul lor, producătorii vor putea transmite consumatorului cât de sănătoase sunt anumite produse în funcție de valoare lor nutrițională.

Un lucru care nemulțumește admnistratorii magazinelor este faptul că ANPC va cere rafturi separate pentru produsele ce au eticheta “semafor”.

Actul normativ sub formă de Hotărâre de Guvern este pus în dezbatere publică.

Etichetele Nutri-score au mai fost prezente pe rafturile din magazine anul trecut, insă ANPC a decis interzicerea acestora. Acum guvernul vrea ca aceste etichete să revină pe produsele alimentare, încât să încurajeze alimentația sănătoasă.

Etichetele Nutri-Score sunt un semafor pentru produsele alimentare. Cele care sunt clasate la litera A pe fundal verde – sunt bogate în fibre și proteine, adică sunt mai nutritive, fiind și cele mai recomandate.

Pe de altă parte, cele care sunt catalogate la litera E și însemnate cu roșu, sunt alimentele cu un conținut mare de zahăr, sare și grăsimi.

Etichetele, un posibil criteriu pentru românii care vor să mănânce sănătos

Aceste etichete ar putea deveni un criteriu pentru cei care își doresc să opteze pentru o alimentație sănătoasă.

”Această etichetă ar putea fi de ajutor și pentru cei care vor să mai scadă din greutate, teoretic, pentru că încurajează un stil de viață sănătos. De exemplu anumite alimente hipocalorice cum este laptele de migdale neîndulcit o să aibă un scor B pentru ca nu are un adaos de fibre sau de proteine, practic nu ne asigură atât de mulți macronutrienți deci lucrurile trebuie privite așa puțin în ansamblu și să nu stăm doar concentrați pe acest Nutr-Score.”, a declarat Andreea Petra – nutriționist.

Plasarea etichetelor este voluntară pentru producători. Însă odată ce optează pentru ea trebuie să atașeze prodului și un cod QR prin care să ofere toate informațiile nutriționale.

În actul normative, aflat în dezbatere, este specificat că în supermarketuri produsele cu eticheta semafor vor fi amplasate separate de cele care nu o au, lucru care îi nemulțumește, în special administratorii de magazine mici.

Pe de altă parte, eticheta care semnalează cât de sănătoase sunt alimentele, ar fi un factor care influnțează comportamentul consumatorului.

Exceptate de la eticheta semafor sunt produsele tradiționale sau cele care au trecut testul calitatății la nivel european, respectiv au Indicație Geografică Protejată sau Denumire de origine protejată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE