A început forfota în piețe pentru masa tradițională de Crăciun. Doar că unii clienți șovăie minute-n șir în fața tarabelor, din cauza prețurilor pe care cu greu și le permit. Carnea de porc și brânzeturile, alimente de bază, s-au scumpit cu câteva procente față de anul trecut. În piața Obor din Capitală, comercianții recunosc cu au urcat prețurile pentru produsele tradiționale, iar clienții cumpără mai puțin.
Masa de Crăciun, o provocare pentru bugetele familiilor
Piața Obor din Capitală, la primele orele ale dimineții. Clienți mai mulți ca de obicei, dar mai nehotărâți ca altă dată: oamenii se plimbă printre tarabe, compară prețurile și își chibzuiesc fiecare leu.
Un buget de 150 de lei, pe care se bazează un domn, este prea mic pentru a umple masa de Crăciun cu produse tradiționale pentru o familie. Suma ar fi îndeajuns pentru o bucată de tobă, lebăr, slănină, un kilogram de cârnați și abia dacă mai rămân bani pentru cozonac.
Mihai, producător: „De la sibiu Avem lebăr, tobă de organe chiar tradițională, caltaboș, șorici. (Reporter: Preturi? Mai mici sau mai mari?) Mai mari cu 1, 2 lei.”
Cozonacul ar trebui să fie mai ieftin anul acesta. Institutul Național de Statistică spune că patru din șapte ingrediente de bază pentru cozonac s-au ieftinit: făina, zahărul, uleiul și untul, ca efect al plafonării adaosului comercial. În schimb, s-au scumpit produsele folosite pentru umplutură: 1 kilogram de lămâie este mai scump cu 27%, miezul de nucă a urcat cu 2,3%, stafidele cu peste 6,3%, rahatul cu 12 procente și pudra de cacao cu 5,72%.
În piața Obor, un cozonac costă între 39 și 190 de lei, în funcție de sortiment. Unele gospodine preferă să îl prepare acasă.
În ciuda unor ieftiniri, masa de Crăciun costă anul acesta mai mult ca anul trecut. Reperul este inflația anuală, care luna trecută a ajuns la 5,1%. Produsele au continuat să se scumpească, de altfel, tot anul, iar majorările au mâncat din puterea de cumpărare a populației.