Prețurile alimentelor au continuat să crească la nivel global în luna februarie. Indexul prețurilor calculate de Organizația Națiunilor pentru Alimentație și Agricultură arată că zahărul s-a scumpit cel mai mult. Însă și prețurile uleiului vegetal și al cerealelor au fost pe un trend ascendent. În schimb, carnea s-a ieftinit ușor.
În februarie 2025, indicele prețului alimentelor a ajuns la o valoare medie de 127,1 puncte, în creștere cu 1,6% față de ianuarie. Totodată, acest indice este cu 8,2% mai mare față de aceeași perioadă a anului 2024.
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a înregistrat o creștere în februarie, impulsionată de majorarea cotațiilor la zahăr, lactate și uleiuri vegetale, potrivit datelor publicate de Organizația Națiunilor Unite.
Efecte în lanț după creșterea prețului zahărului
Creșterea din februarie a fost determinată de majorarea prețurilor la zahăr, cu 6,6%, pe fondul temerilor privind producția din Brazilia, afectată de condiții meteo nefavorabile. Prețurile uleiurilor vegetale au crescut cu 2% lunar și cu 29,1% anual, din cauza problemelor de aprovizionare în Asia și a cererii mari din sectorul biodiesel.
Cotațiile cerealelor au crescut modest, grâul și porumbul fiind afectate de îngrijorări privind culturile din Europa de Est și America, în timp ce prețul orezului a scăzut cu 6,8% datorită ofertelor abundente.
În schimb, prețul cărnii a înregistrat o scădere ușoară, cu reduceri pentru carnea de pasăre și porc, în timp ce cotațiile pentru vită și oaie au rămas stabile.