Cum ar fi să reușim să punem pe masă o pâine care ne-ar garanta tinerețea? Este întrebarea mai multor cercetători care după ani de studii are și răspunsuri. O astfel de pâine există acum, iar specialiștii ne spun că alimentul minune poate să ne prelungească sănătatea. Farfuria viitorului ar putea arăta radical diferit, atrag atenția cercetătorii prezenți zilele acestea la Bio Fest, eveniment ce se desfășoară la Politehnica București.
Această pâine spectaculoasă este prezentată la Bio Fest Home and Garden 2025. Cercetătorii spun că au descoperit un ingredient care transformă radical pâinea.
Alexandru Cîrîc, director general ICA: „Nu vorbim neapărat de o pâine, vorbim de o tehnologie. În cadrul Biofest și Food prezentăm această pâine ca fructificare a unei noi tehnologii care ne ajută să integrăm compuși mai puțini, mai stabili într-un aliment uzual. Din păcate sau din fericire încă nu putem da detalii tehnologice, această tehnologie este în curs de brevetare.”
Ingredientul, care încă nu poate fi divulgat, ar avea utilizări extinse în industria alimentară pentru ca mesele copioase să devină și extrem de sănătoase.
Tatiana Pașcovschi, manager de comunicare: „De ce o pâine? Pentru că românii iubesc pâinea. Consumăm în jur de șapte kg pe lună iar recomandarea UE este să consumăm în jur de 200-300 de grame pe zi. Și de ce nu pâinea noastră cea de toate zilele ar putea deveni o pâine sănătoasă care să ne întinerească!”
Cum va arăta farfuria viitorului
Preocuparea despre cum știința și cercetarea pot contribui la schimbare este una veche. Acum, cercetătorii spun că omenirea trebuie să schimbe perspectiva iar farfuria viitorului va arăta diferit.
Cercetător: „Mâncarea viitorului ar trebui pe măsură ce avansăm în timp să îndeplinească următoarele funcții, să fie nutrițională și funcțională. Adică ea să hrănească și organismul, să aibă suficienți aminoacizi funcționali, să aibă vitamine minerale, enzime și să conțină anumite substanțe care să prevină apariția bolilor și să atenueze sau la modul ideal să vindece anumite boli.”
Un exemplu în industria alimentară vine și de la carnea artificială despre care cercetătorii admit că deși este extrem de piperată la preț, calitățile sunt superioare. Cercetările în laborator ar putea dezvălui și alte produse neașteptate și foarte benefice, cum este această drojdie.
Cercetător: „În primul rând avem o drojdie producătoare de pigmenți utilizată în industria alimentară utilizată și ca supliment alimentar. Are activitate antioxidantă și antimicrobiană. Antioxidantă în sensul că ea este capabilă să neutralizeze radicalii liberi produși în organismul omului prin lipsă de somn, fumat, mâncare proastă, stres. Această drojdie consumată în cantități suficiente este în stare să neutralizeze acești radicali liberi.”
Oficialii spun că evenimentul este un pas înainte către viitor, în care deciziile sustenabile, descoperirile științifice și modul în care reușim să luptăm cu schimbările climatice, vor defini angajamentul către o planetă mai sănătoasă. Poli BioFest Home and Garden 2025 este deschisă publicului până duminică, între orele 10-16.