Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Educație pentru alimentație sănătoasă cu chefi celebri: „O nutriție bună pentru copii înseamnă 80% legume, împreună cu fructe”

Începând din această toamnă, peste 185.000 de elevi din peste 6.000 de școli învață despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă în cadrul unui opțional susținut de unii dintre cei mai cunoscuți bucătari din țara noastră și nu numai. Copiii de la Școala Centrală din București au învățat săptămâna aceasta, de la celebrii bucătari, ce înseamnă mâncarea gustoasă dar și sănătoasă.

Cursul de alimentație de la Școala Centrală din București a fost ținut de Chef Joseph Hadad, chef Daniel Dobre și de Chef Alain Alexanian, care conduce un restaurant cu o stea Michelin la Lyon. Copiii de clasa a III-a, care urmează acest opțional, spun că preocuparea pentru o alimentație sănătoasă au deprins-o mai întâi de la părinți și bunici.

„Mi-au spus că de obicei, mâncarea care crește la noi în curte este mai sănătoasă decât cea de la supermarket”, spune o elevă. 

Elev: Găteam cu bunica pandișpan și griș cu lapte și cum îmi fac eu cu mama mea gustări de pe vremuri, rețete de gustări antice. 

Reporter: Ce gustări antice? 

Elev: Curmale cu miere și migdale și nuci. 

Reporter: Sună foarte sănătos și delicios. 

Elev: Da! Sunt, de fapt, de pe vremea romanilor. 

Reporter: Ce e sănătos să mănânci, ce nu e sănătos să mănânci? 

Elev: Sănătos e să mănânci fructe legume, alimente care conțin proteine și nu e sănătos să mâncăm dulcele, lucruri cu multe calorii, lucruri cu mult zahăr. Este bine să mâncăm fructe, legume, cereale și nu este bine să mâncăm dulciuri și carbohidrați. Putem mânca dulciuri făcute în casă, care sunt mai sănătoase. 

Ce este sănătos și ce nu în dieta copiilor

Chefii le recomandă părinților ca alimentația principală a copiilor să fie formată din legume.

Chef Alain Alexanian: „O nutriție bună pentru copii înseamnă 80% legume, împreună cu fructe, adică aportul de vitamine, de minerale, plus carnea, peștele, toate acestea sunt importante, dar ceea ce ne hrănește tot corpul sunt legumele. Este important să nu uităm dimineața că un singur fruct, nu contează sezonul înseamnă aportul de vitamine și minerale pentru o zi întreagă. Consumați alimentele de sezon, asta e foarte important pentru toată familia și evident pentru copii.” 

Chef Joseph Hadad: „Copiii, când sunt mici, trebuie să mănânce cât mai sănătos. Adică legumele, fructele, neapărat pește somon omega3, fasole, năut, linte, proteine. Cel mai important: să mâncăm dimineața trei curmale mici cu niște migdale intrate la apă, un pic de sare, asta dimineața este o bombă de energie, la fel ca o banană.” 

Chef Daniel Dobre: „Trebuie să știe să diversifice alimentația și să rotească legumele. Sănătatea intestinelor și a sistemului digestiv, care este al doilea creier, e importantă și atunci, această sănătate vine de la legume și apoi fructe care ne asigură acea bază, și PH-ul bun, și aciditatea scade.” 

Lipsa unei educații alimentare sănătoase și lipsa sportului duc la probleme de sănătate. În România, trei din 10 copii cu vârsta de 7-9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate, potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Sănătate Publică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE