Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Produse BIO sau convenționale: merită diferența de preț? Produsele BIO sunt cultivate fără chimicale, un plus pentru sănătate și mediu

Majoritatea dintre noi ne-am confruntat cu situația de a alege între roșii obișnuite și roșii BIO. Diferența de preț este vizibilă și ne-am întrebat dacă merită să plătim în plus pentru produsele BIO. Deslușim imediat dacă este vorba doar de un trend de marketing sau chiar există beneficii reale pentru sănătate și mediu. 

Produsele BIO sunt cultivate fără chimicale, protejând atât sănătatea, cât și mediul. 

Să alegem între BIO și convențional nu este treabă ușoară și nici ieftină, dar trebuie să conștientizăm că mâncarea pe care alegem să o punem pe masă va avea un impact pe termen lung asupra sănătății noastre și a întregii familii.

Ce înseamnă cu adevărat „BIO” ?

Produsele BIO, cunoscute și sub denumirile de ecologice sau organice, nu sunt o invenție modernă, ci reprezintă o întoarcere la metodele tradiționale de agricultură și creșterea animalelor. Spre deosebire de alimentele convenționale, care folosesc adesea chimicale pentru a crește productivitatea, produsele BIO sunt cultivate și procesate fără utilizarea pesticidelor, antibioticelor sau hormonilor. De aceea, aceste produse sunt considerate mai sigure pentru sănătate și prietenoase cu mediul înconjurător.

Principala diferență dintre BIO și convențional constă în metodele de producție. Produsele convenționale sunt adesea tratate cu substanțe chimice care au rolul de a preveni dăunătorii și de a stimula creșterea rapidă a culturilor sau a animalelor. Aceste chimicale ajung însă în produsul final și, pe termen lung, efectele asupra sănătății noastre pot fi dăunătoare. 

De ce produsele BIO sunt mai scumpe?

În România, alimentele BIO sunt adesea percepute ca fiind mai scumpe decât cele convenționale, dar această diferență de preț este justificată de metodele mai costisitoare de producție și de beneficiile aduse mediului și sănătății. Totuși, diferențele nu sunt întotdeauna semnificative, iar prețurile pot varia în funcție de producător și de locul de achiziție. Cele mai mari diferențe sunt la legume și ouă, unde diferența este evidentă, iar prețul pentru Eco este dublu.

Ionuț Ardelean, CEO rețea de supermarketuri: „Prețul face diferenta. o sa vedeți că acolo unde prețul produselor bio se apropie de categorie vedem și o creștere de consum. Ouăle de găină de ani de zile le găsim implantate lângă ouăle normale, iar categoria asta are o creștere foarte importantă pentru ca prețul este foarte apropiat sau este sensibil lângă prețul categoriei.”

Chiar dacă produsele BIO sunt, în general, mai scumpe, beneficiile lor depășesc această diferență de preț. În primul rând, sunt mai sănătoase, reduc riscul de expunere la substanțe chimice dăunătoare și contribuie la protejarea mediului. De asemenea, prin alegerea BIO susținem fermierii care practică o agricultură sustenabilă și contribuim la reducerea impactului negativ asupra naturii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE