O familie cu trei copii din București a povestit la Euronews România că trăiește cu doar 6.000 de lei pe lună, jumătate din suma indicată de INS, necesară pentru a satisface nevoile de bază. Oamenii spun că vânează reducerile și cumpără cele mai ieftine produse din supermarket pentru a ține pasul cu prețurile.
Românii vânează reducerile, de nevoie
Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii a crescut în 2024 cu 4,7% faţă de 2023, de la 9.978 lei/lună la 10.450 lei/lună, care actualizează valoarea acestui coş minim de consum pentru anul 2024 la nivelul lunii septembrie, potrivit Agerpres.
Localnic: Cumpărăturile alimentare pot spune că duc undeva în jur de 4.000-5000 de lei. Și ce mai cumpărăm pe lângă, pentru copii, cred că undeva în jur de… sigur, încă 5000. Deci, undeva la vreo 10.000. Veniturile, ele nu au crescut suficient cât să acopere - părerea mea - inflația și toate aceste creșteri.
Reporter: Reușiți să economisiți niște bani, să puneți bani deoparte?
Localnică: De când a apărut copilașul, nu prea. Sunt produse care pun în pericol sănătatea lui, viața lui. Chiar și acolo nu se poate face rabat la produse, cum sunt medicamentele, laptele praf, spre exemplu. Așa, putem, poate, să mai tăiem un pic de la hăinuțe sau din alte lucruri care se consumă mai repede.
Reporter: Câți copii aveți?
Localnic: Trei. Doi sunt mai măricei și unul e micuț. La cel micuț sunt și mai multe cheltuieli, cheltuielile sunt mari. Facem și extra-joburi pe lângă job-ul pe care îl am. În principiu, folosim diferite supermarket-uri, într-o parte găsești, să zicem conserve mai ieftine, în altă parte găsești carnea mai ieftină și tot așa.
Localnic: Eu sunt cu soția. Deci, ar trebui cel puțin 1.500 euro de persoană.
Reporter: Și dumneavoastră cât aveți?
3000 de lei.
Reporter: Îmi poți spune aproximativ cât faci pe lună?
Localnic: Ca și intern, fac, orientativ, 4000. Din fericire, mă mai ajută părinții.
Reporter: Și crezi că te-ai descurca dacă ai sta singur?
Din punct de vedere financiar, nu.
Reporter: Ce crezi că ai face?
Probabil, încă un job.
Unul din cinci români nu reușește să aibă un trai decent. Adică, aproape patru milioane de oameni sunt puțin peste riscul de sărăcie, iar 20% dintre angajați încasează lunar salariul minim pe economie.
Ce presupune coșul minim de consum pentru un trai decent
Coșul minim de consum pentru un trai decent reprezintă un set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea nevoilor de bază ale unei familii și acoperă atât necesitățile imediate, cum ar fi adăpostul și alimentația, cât și nevoi curente importante, cum ar fi:
- Îmbrăcămintea și igiena personală
- Educația și îngrijirea sănătății
- Transportul și activitățile de recreere
„Ideea unui coş minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii - adăpost, alimentaţie - coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.)”, potrivit unui comunicat remis Agerpres.