Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul cărnii de porc ar putea să crească înainte de sărbători și cu 15%, avertizează asociațiile crescătorilor de porcine

Brutarii din Europa se pregătesc pentru un Crăciun scump, după ce au crescut prețurile la unt, zahăr și ciocolată. Pe pieţele mondiale, untul european se tranzacţiona la un record de 8.706 dolari pe tonă la 29 septembrie, în creştere cu 83% faţă de 2023, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene. În România, ne așteptăm la creșteri semnificative ale prețului cărnii de porc înainte de sărbători, chiar din luna noiembrie.

Dulciurile și carnea de porc, mai scumpe de sărbători

În România, pachetele de până în 250 de grame au adaosul comercial plafonat până la finalul anului. E motivul pentru care în luna septembrie, prețul untului a fost cu aproximativ 7% mai mic decât în aceeași lună a anului trecut. Cofetăriile, însă, cumpără cantități mari, motiv pentru care resimt din plin presiunile de pe piața europeană.

Mai mult, ne așteptăm la creșteri semnificative ale prețului cărnii de porc înainte de sărbători, chiar din luna noiembrie. Se întâmplă în contextul în care carnea românească este din ce în ce mai limitată, din cauza pestei porcine. Asociațiile de crescători așteaptă creşteri de preţuri între 10 şi 15% pe kilogramul de carne de porc înainte de sărbătorile de iarnă. Și în acest caz, adaosul comercial e plafonat la cel mult 20%.

Directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare a vorbit în platoul Euronews despre scumpirile care ar putea urma.

Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare: „Cu siguranță, ciocolata se scumpește și își va menține trendul de scumpire din cauza scumpirii în industria producției de cacao. Tot ce înseamnă produs pe bază de cacao crește. Se datorează unei producții mici, la nivel internațional. Dacă vorbim de unt, aici s-ar putea ca trendul să se inverseze destul de curând. Untul nu cred că va influența atât de mult produsele de Crăciun, însă ciocolata va fi într-adevăr o influență, iar adaosul este, într-adevăr, limitat, pentru unt, dar nu și pentru ciocolată. Așadar, prețul ciocolatei s-ar putea să crească chiar cu 30-40% în următoarele câteva luni”, a precizat acesta, la Euronews.

În ceea ce privește prețul cărnii de porc, în Europa - cel puțin - nu există un tren de creștere, a adăugat acesta.

Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare: „O parte bună din carnea de porc este de import. Așadar, trebuie să ne uităm și la ce se întâmplă în restul Europei în ceea ce privește prețul cărnii de porc. Acolo, în momentul de față, nu am văzut un trend de creștere. Într-adevăr, carnea din privește producția internă ar putea să aibă o creștere din cauza pestei porcine, dar probabil, cum s-a întâmplat și anul trecut, se va compensa prin importuri. (Ele, n.r.) ne ajută pentru o scurtă perioadă de timp, ne ajută de Crăciun. Per total, lucrul acesta, cum știm cu toții, nu este un lucru bun”.

Dacă cumpărăm carne de porc proaspătă, ar fi bine să o congelăm în cazul în care nu o preparăm imediat, a adăugat Alexandru Cîrîc, care a oferit și alte sfaturi importante.

Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare: „Trebuie să fim atenți - la raft - ceea ce cumpărăm. Pentru că la raft vom găsi întotdeauna în față produsele cu termen mai scurt de valabilitate. Dacă dorim să cumpărăm anterior perioadei de sărbători, va trebui să avem grijă ca nu cumva produsul pe care noi l-am cumpărat pentru masa de Crăciun să expire pe 20 decembrie. Acesta este un lucru simplu, să evităm risipa alimentară. De asemenea, este bine să cumpărăm produse care pot fi - să spunem, legume - care pot fi congelate sau chiar legume congelate pentru masa de Crăciun. Nu cumpărăm înainte cu trei săptămâni legumele pentru o ciorbă pentru că nu vom avea nicio șansă să le folosim. Trebuie să cumpărăm, în general, fie produse gata congelate, dacă vrem să le păstrăm o perioadă îndelungată, fie produse proaspete pretabile la depozitare. Trebuie să ne uităm cu atenție la termenele de valabilitate și la indicațiile producătorului privind depozitarea produsului”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE