Guvernul insistă cu noi măsuri de plafonare a adaosului comercial pentru alimente, insă cifrele arată că tot consumatorul va fi cel mai afectat. Mai multe organizații au reclamat faptul că măsura este păgubitoare și nejustificată. Specialiștii din domeniul agro-alimentar consideră că va lovi în producătorii autohtoni, iar România va importa, în continuare, inflație, din cauza dependenței de produse alimentare din alte țări.
Inflația alimentară crește, consumatorul suportă costul
Toți actorii din lanțul agroalimentar susțin că prețurile alimentelor vor continua să crească. Iar cifrele susțin această afirmație.Datele INS arată că inflația a crescut în luna octombrie față de septembrie, peste așteptările specialiștilor. Iar alimentele au fost printre cele care au dus la acest efect.
Gabriel Bălașu, jurnalist Euronews: „Consumul se menține ridicat. Vânzările cu amănuntul, care dau măsura măsura consumului privat au crescut cu peste 9% raportat la trimestrul III. Iar la alimente a urcat cu peste patru procente. Însă România importă inflație, pentru că este mai mult o piață de consum, fără investiții mari în procesare. Și acest lucru se vede în deficitul comercial. Adică bunurile importate au fost mult peste cele exportate. Creșterea pe primele nouă luni a fost de 15%, adică peste 23 de miliarde de euro.”
Feliciu Paraschiv, retailer: „O mare parte din creșterea de prețuri este dată și de creșterea de prețuri la nivel mondial. Pe piața de carne de porc, de exemplu, noi importăm 80% din carnea de porc. Asta înseamnă că suntem la mâna companiilor care joacă prețul la carne de porc la nivel european. Consumul, dacă este măsurat în valoare, ar trebui luat în calcul și rata inflației. El nu poate fi privit ca valoare brută, domnule, a crescut consumul cu 9% uite, le, merge mai bine la retailer, dacă luăm ca valoare în calcul, din ăștia nouă, vreo șase sunt din inflație.”
Producătorii autohtoni, în pericol de colaps
Până la urmă inflația alimentară este decontată tot de consumatorul final, spun producătorii.
Ionel Arion, președinte Federația ProAgro: „Până la urmă la el ajungem cu cu prețurile a întotdeauna o achită consumatorul final, pentru că el alege să pună în coș. Dar riscul cel mai mare este să să pierdem mijlocul de producție autohton. Faptul că azi fermele de lapte din România, de fapt de lapte din România fie își micșorează numărul de animale, fie se închid cu totul, asta trebuie să ne pună de gândit. Ajungem să avem azi spații pentru cinci milioane de porci, să putem crește, să creștem doar aproximativ 1,8 milioane în sistem industrial. Asta înseamnă că pierdem mijlocul de producție.”
Concret, piața ajunge să fie plină de produse din import.